Ez az étel nagyon egyszerű, de annál finomabb. Az elkészítési ideje gyakorlatilag a tészta főzési ideje, így pillanatok alatt az asztalra varázsolható egy tányér finom, meleg étel, ami ezeken a hideg, szeles napokon nem egy elhanyagolható szempont. Teljesen húsmentes, -bár ez csak a hússal nem barátkozóknak okoz örömet.
Hozzávalók:
25 dkg penne tészta
1 doboz hámozott paradicsom konzerv
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só, bors, cukor, kakukkfű, szurokfű, bazsalikom
ízlés szerint reszelt sajt
Elkészítése:
A tésztát forrásban lévő sós vízben főzni kezdjük.
Amíg a tészta fő, elkészítjük a paradicsommártást.
Egy nagyobb méretű serpenyőbe pár evőkanál extra szűz olívaolajat öntünk, majd felmelegítjük és beledobunk egy gerezd fokhagymát, amit előtte a kés lapjával összenyomtunk. Pár percig együtt melegítjük az olajjal, majd kiszedjük. A cél az, hogy az olaj kapjon egy kis fokhagymás illatot (bár aki szereti benne is hagyhatja, de akkor javaslom, hogy vágja össze apróra). A fokhagyma illatú olívaolajra ráöntjük a saját levében eltett hámozott paradicsomot, majd egy kanál segítségével szétdaraboljuk a paradicsomokat. Miközben daraboljuk kevergetjük, sózzuk, borsozzuk, teszünk bele egy kis cukrot és fűszerezzük. Ízlésünk szerint állítsuk be az ízét és hagyjuk főni. Míg a tészta fő, szépen besűrűsödik.
A kész tésztát leszűrjük, majd beleöntjük a paradicsomos alapba és alaposan összerázzuk, összeforgatjuk az egészet. Ha nagyon száraz lenne, akkor a tészta főzővizéből adjunk hozzá keveset, hogy jó nedves, szaftos legyen az egész.
Ha átforgattuk a tésztát a paradicsomban, akkor tányérra szedjük és ízlés szerint reszelt sajttal (parmezánnal, vagy hasonló jellegű sajttal, de a trappista is pont megfelelő) megszórjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése