Volt néhány próbálkozásom már jó krumplis pogácsát készíteni. Most megint kísérletezésbe kezdtem és eléggé ígéretes lett az eredmény. Nem tudom, hogy holnapra milyen lesz, de frissen fantasztikus lett.
Hozzávalók:
50 dkg krumpli (pucolva, nyersen)
25 dkg margarin
10 dkg zsír
8 dkg tejföl
1 púpozott evőkanál só
4 dkg élesztő
2 tojás sárgája
60 dkg finomliszt
kenéshez: 1 egész tojás
Elkészítése:
A krumplit sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. A kihűlt krumplit krumplinyomón átnyomjuk, majd eldolgozzuk a margarinnal, zsírral és tejföllel. Addig kavargatjuk, míg szép egyenletes állagú lesz. Ekkor szárazon belemorzsoljuk az élesztőt és ezzel is elkavarjuk. Az így elkészített alapba beleforgatjuk a lisztet és összegyúrjuk a tésztát. Alaposan összedolgozzuk, majd egy lisztezett edénybe tesszük és 8 órára elfelejtjük. Nem kell meleg helyre tenni, én a kamrába tettem, ahol nincs fűtés.
Amikor újra elővesszük a tésztát, akkor egy lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd körülbelül 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, tetejét késsel keresztben bevagdossuk és kisebb pogácsákat (4-5 cm átmérőjű) szaggatunk.
A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egy egész felvert tojással megkenjük és 20 percre ismét magára hagyjuk. A konyhapult pont megfelelő hely lesz neki.
A sütőt 220 °-ra melegítjük légkeveréssel (gázon nagy fokozat), majd a pogácsákat kb 10-12 percig sütjük, míg szép aranybarna lesz.
Ez a krumplispogácsa most tényleg nagyon jól sikerült! Kinézetre legalábbis tökéletes.
VálaszTörlés