Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2013. január 20., vasárnap

Édes-savanyú csirke tojásos rizzsel és rizstésztával

Elővettem a már bevált kínai receptemet és leporoltam kicsit. Került még bele néhány dolog és nagyon finom eredmény született. Nem mondom, hogy olyan mint az igazi, de küllemre, ízre felidézte a kínai büfé hangulatát. Rögtön kétféle módon is készült. Az egyik részébe rizstésztát forgattam, a másik, tészta nélküli részéhez tojásos rizst készítettem. Egyszerű, gyors fogás, akár 4 személy részére is elegendő.

Hozzávalók:

25 dkg csirkemell
1 zacskó fagyasztott wok zöldségmix (én a kínai "ízesítésűt" vettem)
étolaj
édes-savanyú csilimártás
szójaszósz
1 bögre rizs
2 nagyobb tojás
25 dkg csiperke gomba
10 dkg shitake gomba
1 zacskó rizstészta (metélt)
kevés wok fűszerkeverék
víz


Elkészítése:

Készítsünk elő minden hozzávalót, mert a főzés maga gyorsan történik. A csirkemellet csíkozzuk fel, a gombát szeleteljük, a tésztát főzzük meg, öblítsük le, a fűszereket készítsük elő. Ha minden megvan, kezdődhet a főzés.

Felhevítjük a wokot, amikor jó forró, akkor kevés olajat öntünk bele, majd a csirkemellet beleszórjuk és megpirítjuk. Amikor a hús kifehéredett, akkor rászórjuk a gombát, amivel átforgatjuk, a gombát zsírjára sütjük. Ha a gomba és a hús már majdnem készen van, akkor mehet bele a zöldségkeverék (fagyasztott állapotban). Ezzel is átforgatjuk, rázogatva-kevergetve sütjük a legmagasabb hőfokon, amit csak tudunk a tűzhelyen produkálni. A zöldség pár perc alatt felenged és átpárolódik. Vigyázzunk, nehogy szétfőzzük, akkor jó, ha ress marad. Főzés közben fűszerezzük, majd szójaszósszal ízesítjük. Só nem kell bele, mert a fűszerkeverékben és a szójaszószban is van. Kevés vizet öntünk alá és készre pároljuk az ételt. Amikor készen van, akkor utolsó lépésként meglocsoljuk édes-savanyú csili szósszal. Ez azon túl, hogy ízesíti, a jellegzetes "kocsonyás" állagát is megadja az ételünknek. Ha nagyon száraz lenne, akkor még kevés vizet öntünk rá és készen van. A felét kiöntjük a wokból, a másik felébe beleforgatjuk a tésztát és készen vagyunk. Az egész nem tart tovább 10 percnél.

A másik feléhez elkészítjük a tojásos rizst. A sima, egyszerű rizst sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, átmossuk, hogy ne ragadjanak össze a szemek. A wokot felhevítjük, kevés olajat öntünk bele, majd beleöntjük a rizst. Pár percig pirítjuk, majd ráöntjük az elhabart tojásokat és sűrűn kevergetjük, hogy a tojás bevonja a rizsszemeket. Kevés szójaszósszal meglocsoljuk és készen van.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...