
Hozzávalók:
8 dl víz
25 dkg kukorica dara
10 dkg húsos szalonna
10 dkg juhtúró (esetemben tömlős)
5 evőkanál tejföl
5 dkg sajt
1 teáskanál só
bors
Elkészítése:
A vizet felforraljuk, megsózzuk, majd a darát beleszórjuk és megfőzzük, mint a tejbegríznél szokás. Miközben fő, borsozzuk is, ízlés szerint.
Míg készül a puliszka a szalonnát felcsíkozzuk és megsütjük, ha tömlős juhtúrónk van, akkor felszeleteljük.
Ha a puliszka megfőtt összeállítjuk az ételt. Egy megfelelő méretű edény alját (esetemben 20 cm-es jénai edény) a szalonna kisült zsírjával meglocsolgatunk és az oldalára is kenünk. A puliszka felét ráöntjük, majd rátesszük a juhtúrót és a szalonnát és meglocsolgatjuk szalonnazsírral. Ha elrendezgettünk mindent, akkor befedjük az egészet a puliszka másik felével. Elsimítjuk a tetejét, rákenjük a tejfölt, rászórjuk a reszelt sajtot, ami ízlésünk szerinti lehet, esetemben trappista. Rátesszük a jénai tetejét, majd betoljuk a sütőbe és 180 °C-on légkeveréssel (gázon közepesnél nagyobb fokozaton) 20 percig sütjük. Ha az idő eltelt, akkor levesszük az edény tetejét, maximumra állítjuk a sütőt (nálam ez 250 °C) és 5-10 percig sütjük, amíg szép színt kap a teteje.
Önmagában is fogyaszthatjuk, de köretnek is kitűnő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése