Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2013. január 6., vasárnap

Vegyes hidegtál

Kissé szöszmötölős, de megérte vele foglalkozni. Ebben is, mint minden egyéb területen azért van mit fejlődnöm, de ez az első komplett hidegtálam és úgy érzem, hogy elfogadható lett az eredmény. Különösen a kaszinótojásra vagyok büszke, mert az eredmény felülmúlta a várakozásaimat. Nem mondom, hogy olyan, mint a bolti, de igyekeztem. Ez a tál nagyjából 10-15 főre elég (étvágytól függően).

A vegyes hidegtál tartalma: színes tésztasaláta, tojássaláta, tormakrémes sonkatekercs, kaszinótojás, kolbásszal töltött karaj, fasírtgolyók, somlói galuska.


Hozzávalók és elkészítés:

Színes tésztasaláta:
20 dkg penne
20 dkg egyéb színes tészta -tetszőleges színben-
5 darab paradicsom
15 dkg friss sós sajt (például feta)
3 nagyobb gerezd fokhagyma
10 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál tökmagolaj
2 evőkanál balzsamecet
bazsalikom, só, bors

1. A tésztákat megfőzzük, majd hideg vízzel alaposan lemossuk és lehűtjük.
2. Összeállítjuk a dresszinget az olajokból, ecetből, só, bors és reszelt fokhagyma felhasználásával. Ha nincs friss bazsalikom, akkor dolgozzuk el benne a szárított bazsalikomot is.
3. Vágjuk össze a paradicsomot és a sajtot egyforma, 1x1 cm-es darabokra.
Egy megfelelő méretű tálba tegyük bele a tésztákat, keverjük hozzá a dresszinget, majd a többi hozzávalót. Kóstolás után ízesítsük még, ha szükséges.

Tojássaláta:


Tormakrémes sonkatekercs:

10 vékony szelet egyszerű gépsonka (ha kicsi lenne a sonka, akkor a krém 20 darabra is elegendő)
1 kanál zsír
3 kanál liszt
3 dl tej
15 dkg mascarpone
5 teáskanál ecetes reszelt torma
néhány dkg reszelt sajt ízlés szerint (esetemben trappista és füstölt sajt)
só, bors

1. Először készítsük el a tormakrémet. Olvasszuk fel a zsírt, majd hintsük rá a lisztet és keverjük el benne, majd öntsük rá a felmelegített tejet és főzzük össze az egészet. Ebbe a besamel alapunkba belekeverjük a mascarponét, a reszelt tormát, sózzuk, borsozzuk. Ha az íze megfelelő, akkor hagyjuk hűlni.
2. A sonkaszeletet lefektetjük, majd egy nyomózsákból vastagabb adag tormakrémet nyomunk a széle mentén, a két végére teszünk egy csipet reszelt sajtot, majd a sonkát szorosan feltekerjük.
3. Hűtőbe tesszük és hagyjuk összeérni.

Kaszinótojás:

5 egész tojás
3 evőkanál aprított petrezselyemzöld
5 evőkanál zsíros tejföl
5 evőkanál majonéz
1 teáskanál mustár
2 lap zselatin
2 dl víz
1/4 húsleves kocka
só, bors

1. Főzzük meg a tojásokat keményre.
2. A tojásokat vágjuk ketté, a sárgájukat szedjük ki. A tojások aljából vágjunk le egy pici darabot, hogy a félbevágott fehérjék megálljanak a tányéron.
3. A tojások főtt sárgáját villával törjük össze, ízesítsük sóval, borssal, adjuk hozzá a petrezselymet, 2 kanál tejfölt, 2 kanál majonézt és a mustárt és alaposan dolgozzuk ki, hogy szép, homogén krémet kapjunk.
3. A tojássárgából készült krémet egy habzsák segítségével töltsük vissza a félbevágott fehérjékbe.
4. A vízben oldjuk fel a húsleves kockát, forraljuk fel (ha van kevés húslevesünk, akkor azt használjuk inkább). Ha felforraltuk, akkor tegyük bele a 3 kanál tejfölt és 3 kanál majonézt, majd habverővel keverjük el, hogy szép homogén anyagot kapjunk. A még forró alapba tegyük bele a zselatin lapokat és oldjuk fel benne. Tegyük félre, hogy sűrűsödni kezdjen.
5. Ha a zselatinos krémünk hűl, sűrűsödni fog. A krémmel locsolgatni kell a tojásokat. Több rétegben szükséges locsolgatni, hogy szépen bevonhassuk a tojásokat. Érdemes hűtőben tartani, majd 5 percenként elővenni és locsolgatni. A lefolyt krémet újra rálocsolgathatjuk. Addig végezzük a locsolgatást, amíg a tojásunkon szép egyenletes krémréteg képződik. Hagyjuk hűtőszekrényben teljesen kihűlni.
6. Tálaláskor egy késsel elválasztjuk a táltól a tojások alját, majd óvatosan felemeljük és a kívánt helyre tesszük.

Aki kívánja megtöltheti úgy a tojásokat, hogy két fél tojást összeilleszt és összeragaszt, mintha egész tojás lenne és ezt vonja be a zselatinos krémmel. A tojások sárgájának ízesítése is ízlésünktől függő, nekem ez az íz tetszett meg, ahogy leírtam.

Kolbásszal töltött karaj:

1 kg-os csontozott karaj egyben
1 szál szárazkolbász vagy 5 szál snack kolbász (esetemben)
5 evőkanál grill fűszer
5 evőkanál étolaj

1. A csontozott húsba egy vékony, de hosszú pengéjű késsel hosszában lyukat vágunk, amibe beletoljuk a kolbászt (kolbászokat).
2. Az olajat összekeverjük a fűszerrel és körben beledolgozzuk az a húsba.
3. Egy serpenyőt felforrósítunk és körben elősütjük a húst.
4. Tepsibe tesszük a húst (aminek az alján rács van), majd alufóliával lefedjük és 170 °C-os alsó-felső sütésre állított sütőben 1 óra 45 percig sütjük. Levesszük az alufóliát, majd még 15 percig sütjük. A húst az alatta képződött szafttal locsolgassuk meg.
5. A megsült húst hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy éles késsel a lehető legvékonyabb szeletekre vágjuk fel.













Általában a karaj közepét szokás felszúrni és beletolni egy szál kolbászt, de úgy gondoltam, hogy sokkal tetszetősebb, ha több helyen szerepel benne a kolbász, így a vékony, snack kolbász mellett döntöttem, azokat raktam bele.


Fasírtgolyók:


Somlói galuska:

A végére kell egy kis édesség. Somlói galuska lett a desszert, mivel a tálból könnyen szedhető egy kanállal, így mindenki kiszolgálhatja magát. A recept itt található.

Az elkészült ételeket szerintem úgy érdemes tálalni, hogy a salátákat tálakban rakjuk az asztalra, a sonkatekercset, a húsgolyókat, a karajt és a kaszinótojást pedig egy tálcán elrendezzük ízlésünk szerint. Némi egyszerű salátalevéllel díszítettem a tálcát, de ez ízlés dolga. 2 dl húslevesből 1 lap zselatin segítségével aszpikot készíthetünk, amelyet még folyós állapotában egy ecsettel felhordhatunk a hús és a sonkatekercs felületére, így az fényesebb, gusztusosabb lesz ezáltal.




2 megjegyzés:

  1. A somlói galuska, hogy jött a hideg tálhoz?? :D
    Külön külön már csináltam őket és finomak lettek!
    A somlóihoz kicsi keveseltem a vanília öntetet ami a receptben van írva, azt kicsit többet csináltam. De finom lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy, hogy legyen egy kis édesség a végére (a svédasztal részeként). Minden ízlés dolga, így nyilván az is, hogy mennyire "áztatjuk" el a piskótát a krémmel. A kreativitás és a saját ízlés szabadsága benne van minden receptben, így ebben is. A lényeg, hogy ízlett!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...