Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2013. május 24., péntek

Tojásos nokedli salátával

Sokszor elbizonytalanodok, amikor egy tényleg nagyon "egyszerű" ételről van szó, hogy felrakjam-e a receptet, vagy annyira evidens, hogy nem kell vele foglalkozni. Aztán mindig eszembe jut, amikor annak idején éppen áttértem a melegszendvics szintjéről a paprikás krumpli szintjére, nekem is jól esett, ha valaki elmondta, hogyan is készül sok egyszerű, de legtöbbször a szájhagyomány útján terjedő ételrecept, mint mondjuk a tojásos nokedli. Így aztán úgy gondoltam, hogy felrakom. Hátha segítség lesz valakinek.

Hozzávalók (4-6 személyre):

18 darab tojás
finomliszt
étolaj
víz
fejes saláta
ecet
cukor

Elkészítése:

Vegyünk elő két tálat. Az egyikben készítsük el a nokedli tésztáját 8 darab tojásból annyi liszttel, amennyit felvesz, hogy galuska sűrűségű legyen a masszánk. Ne felejtsük el megsózni. Van aki vizet is tesz a tésztába, én nem szoktam.
A másik tálban habarjunk el 10 darab tojás, majd sózzuk meg.

Lobogó sós vízbe szaggassuk bele a nokedlit, majd szűrjük le. Az egyszerűség kedvéért én nokedliszaggatóval szaggatom, nem kiskéssel deszkáról...

Egy megfelelő méretű (ennél a mennyiségnél azért már jó nagy) serpenyőt tegyünk fel a tűzre és forrósítsuk fel. Öntsünk bele olajat, majd szórjuk rá a nokedlit és alaposan forgassuk át az olajban, hogy minden darabot bevonjon, melegítsük át, hogy az egész alaposan felhevüljön.

Ha jó forró az edény is és benne a nokedli is, akkor zúdítsuk rá a felvert tojást és egészen addig kevergessük, forgassuk, ameddig a tojás rá nem sül a nokedlik felszínére. Innentől kezdve az ízlésünkre van bízva, van, aki szárazabbra süti, van, aki kocsonyásabb állagúra hagyja a tojást. A lényeg, hogy addig forgassuk, süssük, míg a tojás a kívánt állagúra sül a nokedlin. Ezzel az étel elkészült.

Ilyenkor tavasszal friss fejes salátát kínáljunk a tojásos nokedlinkhez.

A salátához készítsünk levet, amely víz, cukor és ecet keveréke. Ízlés szerinti a lé összeállítása, alapnak lehet használni, ha 5 dl vízhez 5 evőkanál cukrot és 3 evőkanál 10 %-os ecetet keverünk. Az édesebb és a savanyúbb íz kedvelői az arányokat eltolva játszadozhatnak az ízekkel. A salátát egyszerűen leveleire tépkedjük, majd a lével leöntjük és állni hagyjuk. Ha a saláta nagyon nagy, akkor a lé mennyiségét megnöveljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...