Hozzávalók (2 személyre):
1 sertésszűz
6 szelet bacon
3 közepes darab krumpli
8 szál spárga (esetemben fehér)
olívaolaj, vaj
citromlé
só, bors
1 teáskanál finomliszt
2 dl tejszín
0,5 dl száraz fehérbor
6 db fogvájó
Elkészítése:
A spárgát tisztítsuk meg, majd az alsó fás részétől szabadítsuk meg és dobjuk lobogó sós vízbe, amibe cseppentünk pár csepp citromlevet. Spárgától függően 5-10 perc alatt puhára főzzük (elég lenne blansírozni, ha a spárga olyan minőségű lenne, de az "olyan minőségű" spárga gondolom exportra megy, mert én még nem találkoztam vele). Ha a spárga megpuhult, de kicsit ress maradt, akkor leszűrjük és hagyjuk pihenni. A krumplival ugyan ez a teendő, a megtisztított és nagyobb cikkekre vágott krumplit sós vízben megfőzzük, ha megpuhult, akkor leszűrjük.
Foglalkozzunk a hússal. A szűzről körben leszedegetjük, levagdossuk a hártyákat, mert ez elrághatatlan és elrontja az ételünket.
A megtisztított húsról levágjuk az elejét és a végét (a fejét és a farkát), a visszamaradt középrészből 6-8 vastagabb szeletet vágunk. A szeletek vastagsága függ a szűz méretétől, de olyan 3-4 cm-es darabokat vágjunk. (a visszamaradt részt felcsíkozzuk, vajon megsütjük és kiváló szendvicset készítheünk belőle).
Minden egyes szeletet a vágási felületére állítjuk és enyhén, a tenyerünk végével megnyomogatjuk, majd szorosan baconbe tekerjük és fogvájóval rögzítjük, hogy a szalonna sütéskor ne essen le. A húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Míg a hús sül, a krumplit és a spárgát készítsük elő a tálalásra.
Egy edényben melegítsünk egy jó darabka vajat, majd ha elolvadt, akkor dobjuk bele a krumplit és forgassuk, pirítsuk kicsit. Ha kérge lett, adjuk mellé a spárgát, majd forgassuk át a vajban, hogy bevonja.
Ha a hús megsült, vegyük ki az edényből. A visszamaradt zsiradékra szórjuk rá a lisztet, pirítsuk kicsit, majd öntsük rá a bort és kapargassuk fel a pörzsanyagot, végül öntsük rá a tejszínt és forraljuk pár percet, míg besűrűsödik. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor tegyünk a tányérra a krumpliból, a spárgából, majd helyezzük mellé a húsokat és a mártást.
Ez nagyon különleges és finom! :) Meglepem vele én is a következő vendégseregünket!
VálaszTörlésBiztosan nagyon fog ízleni mindenkinek. Én minden nap megenném...
Törlés