Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2013. május 12., vasárnap

Baconbe tekert sertésszűz spárgával

A sertésszűz a disznó legnemesebb része, disznóbélszín. Nagyon finom, színtiszta hús. Egy dologra kell nagyon vigyázni, hogy mivel gyakorlatilag nulla a zsírtartalma, így nagyon könnyű kiszárítani és akkor élvezhetetlenné válik. Ez egy nagyon egyszerű és gyors recept, amely azonban nagyon finom eredménnyel kecsegtet, ha valóban eltaláljuk azt a pontot, ha a hús már átsült és nem csinálunk belőle cipőtalpat. Spárga került mellé, mert szezonja van. A spárgaköteg egyik feléből spárgakrémleves készült, a másik fele pedig a sertésszűz mellé került a tányérra. Használjuk ki, hogy van friss spárga és nem a konzervet kell nyitogatni.

Hozzávalók (2 személyre):

1 sertésszűz
6 szelet bacon
3 közepes darab krumpli
8 szál spárga (esetemben fehér)
olívaolaj, vaj
citromlé
só, bors
1 teáskanál finomliszt
2 dl tejszín
0,5 dl száraz fehérbor
6 db fogvájó

Elkészítése:

A spárgát tisztítsuk meg, majd az alsó fás részétől szabadítsuk meg és dobjuk lobogó sós vízbe, amibe cseppentünk pár csepp citromlevet. Spárgától függően 5-10 perc alatt puhára főzzük (elég lenne blansírozni, ha a spárga olyan minőségű lenne, de az "olyan minőségű" spárga gondolom exportra megy, mert én még nem találkoztam vele). Ha a spárga megpuhult, de kicsit ress maradt, akkor leszűrjük és hagyjuk pihenni. A krumplival ugyan ez a teendő, a megtisztított és nagyobb cikkekre vágott krumplit sós vízben megfőzzük, ha megpuhult, akkor leszűrjük.

Foglalkozzunk a hússal. A szűzről körben leszedegetjük, levagdossuk a hártyákat, mert ez elrághatatlan és elrontja az ételünket.
A megtisztított húsról levágjuk az elejét és a végét (a fejét és a farkát), a visszamaradt középrészből 6-8 vastagabb szeletet vágunk. A szeletek vastagsága függ a szűz méretétől, de olyan 3-4 cm-es darabokat vágjunk. (a visszamaradt részt felcsíkozzuk, vajon megsütjük és kiváló szendvicset készítheünk belőle).
Minden egyes szeletet a vágási felületére állítjuk és enyhén, a tenyerünk végével megnyomogatjuk, majd szorosan baconbe tekerjük és fogvájóval rögzítjük, hogy a szalonna sütéskor ne essen le. A húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Az előkészített húsokat már csak meg kell sütni. Egy megfelelő méretű edényt felmelegítünk, majd olívaolajat öntünk bele és beletesszük a húsokat. A tüzet közepes fokozatra vesszük, majd oldalanként 5-8 percig (hús vastagságától függően) átsütjük. Akkor van készen, ha megnyomogatva nem megy bele az ujjunk, hanem kemény tapintású. Ha nem bízunk ebben a módszerben, akkor süssünk kérget a húsra pár perc alatt, majd rakjuk be a 200 °C-ra előmelegített sütőbe 15 percre. Ha a hús megsült, távolítsuk el a fogvájókat.

Míg a hús sül, a krumplit és a spárgát készítsük elő a tálalásra.

Egy edényben melegítsünk egy jó darabka vajat, majd ha elolvadt, akkor dobjuk bele a krumplit és forgassuk, pirítsuk kicsit. Ha kérge lett, adjuk mellé a spárgát, majd forgassuk át a vajban, hogy bevonja.

Ha a hús megsült, vegyük ki az edényből. A visszamaradt zsiradékra szórjuk rá a lisztet, pirítsuk kicsit, majd öntsük rá a bort és kapargassuk fel a pörzsanyagot, végül öntsük rá a tejszínt és forraljuk pár percet, míg besűrűsödik. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Tálaláskor tegyünk a tányérra a krumpliból, a spárgából, majd helyezzük mellé a húsokat és a mártást.


2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon különleges és finom! :) Meglepem vele én is a következő vendégseregünket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztosan nagyon fog ízleni mindenkinek. Én minden nap megenném...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...