A rengeteg sok meggy van a fán, amely így valamilyen meggyes süti készítésére késztetett. Limara oldalán találtam ezt a finomnak tűnő rácsos sütit, így erre esett a választásom. Nagyon finom a tésztája, próbálkoztam már rácsos süti receptekkel, de eddig ez a verzió volt a legfinomabb. Nagyon könnyű, ropogós a tésztája, könnyű vele dolgozni, igazán ajánlom a kipróbálását. Nincs kizárva, hogy lesz almás és más verziója is, mert tényleg nagyon jó.
Az eredeti recept Limara blogjáról:
"Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg hideg vaj
- csipet só
- 3 ek. cukor
- 1,5 tk. sütőpor
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- kevés tejszín (vagy tejföl)
A lisztet elmorzsoljuk a hideg, apró kockára vágott vajjal, majd
elkeverjük a sóval és a cukorral, valamint a sütőporral. hozzáadjuk a
tojást és a tojás sárgáját. Gyors mozdulattal összeállítjuk a tésztát,
ha szükséges kevés tejszínt is adunk hozzá.
Fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük.
Míg hűl, elkészítjük a tölteléket:
- 1 kg meggy kimagozva
- 4-5 ek. cukor
- 1 mk. őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 vaníliás pudingpor
A kimagozott meggyet lecukrozzuk és kicsit állni hagyjuk, hogy levet
engedjen. Azt leszűrjük, ha nincs 3 dl, akkor vízzel (esetleg
vörösborral) kipótoljuk. A levet elkeverjük a pudingporral, majd
felfőzzük.
Amikor besűrűsödött elzárjuk alatta a lángot, belekeverjük a meggyet, a fahéjat és a reszelt citromhéjat.
Télen a befőtt levét használjuk...
Elővesszünk egy kb. 28x38 cm-es tesit. A tészta felét kinyújtjuk és a
tepsibe terítjük. Meghintjük kevés zsemlemorzsával, majd elterítjük
rajta a tölteléket.
A tészta másik felét is kinyújtjuk és derelyevágóval csíkokra vágjuk. Berácsozzuk a meggy tetejét.
lekenjük a tésztakészítés során kimaradt tojásfehérjével, majd 180 fokra
előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 30-35 perc alatt sül szép pirosra.
Ha valaki nem szereti a pudingport, használjon helyette kukoricakeményítőt vagy lisztet, és vanília kivonattal ízesítse..."
Nagyon gusztusos, mi is szeretnénk!
VálaszTörlésKüldöm...
Törlés