Ezeken a tikkasztó napokon nem nagyon van kedve főzni az embernek, pedig enni kell. Ilyenkor a hűsítő gyümölcsleves, egy könnyed húsétel és egy hideg madártej menüsor tűnhet például csábítónak, ráadásul ezek könnyen, gyorsan elkészíthető ételek.
Húsételnek én ma a cordon bleu-t választottam.
Vannak olyan ételek, amelyekről mindenfajta legendák keringek. A cordon bleu is egy ilyen étel. Sokszor rosszul írják a nevét (gordonnak vagy blue-nek), de a neve is olyan egyszerű, mint az elkészítése, amiért aztán éttermekben képesek kisebb vagyont elkérni.
Ezt az ételt a legenda szerint először az RMS Titanic óceánjárón szolgálták fel 1912-ben. Nevét az elkészítő főszakácstól onnan kapta,
hogy ez a főszakács versenyben volt egy gasztronómiai díjért, aminek ez volt a neve.
Az elismerés szimbóluma III. Henrik francia királytól származik, aki
1578-ban megalapította a Szentlélek lovagrendet, melynek tagjai kék
szalagra (cordon bleu) tűzték magukon a keresztet.
Az eredeti receptben borjúbélszínből készül ez a sajttal és sonkával töltött rántott
szelet, de sertéskarajból és egyszerű trappistából elkészítve is hasonló ízélménnyel leszünk gazdagabbak és biztosan nem megyünk csődbe.
Hozzávalók (személyenként):
2 szelet karaj
2 szelet sonka
2 darabka trappista sajt
só
panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa
Elkészítése:
A hússzeletet vékonyra klopfoljuk, ráfektetjük a sonkaszeletet (ez ízlésünk szerinti főtt sonka, egyszerű gépsonka, vagy valami drágább verziója) és a végére tesszük a darabka sajtot (ez akkora darab legyen, hogy könnyen feltekerhető maradjon a hússzelet).
A sajt felől szorosan feltekerjük a húst, majd a végeit benyomkodjuk. Ha kellően szorosan tekerjük fel és ügyesen nyomkodjuk be a végeit, akkor semmi szükség nem lesz fogpiszkálóra, magától is megmarad az alakja és nem engedi kifolyni a sajtot.
A kész tekercset sózzuk, majd panírozzuk és bő olajban szép aranybarnára sütjük.
Tálaláskor vastagabb szeletekre vágjuk a húst, kicsit széthúzzuk a tányéron és kevés reszelt sajttal meghintjük. Körete lehet párolt rizs, krumplipüré, de valami finom vegyes saláta is kitűnő választás mellé.
A madártej könnyen és gyorsan elkészíthető? Én pár óráig csináltam, plusz egy éjszakát hűtöttem. Amúgy a cordon bleu tényleg finom :)
VálaszTörlésLehet, hogy valami bonyolult receptet választottál. Javaslom próbáld ki az én verziómat, maximum egy óra alatt elkészülsz vele. Ha azt az edényt, amibe raktad, a végén hideg vízzel teli mosogatóba rakod és párszor megkevergeted, akkor 15 perc alatt kihűl, majd mehet a hűtőbe. Ha jól hűt a hűtőd, akkor még egy óra és kellemesen hűs lesz.
VálaszTörlésNagyon jó, csupán annyit szeretnék hozzéfűzni a cordon bleu történethez, hogy nem a konyhaséf volt gasztro versenyben aminek ez volt a neve, hanem maga a Titanic, azaz a Cordon bleu-t az a hajó kapta meg amelyik leggyorsabban ért el Liverpoolból New Yorkba... Mint tudjuk a Titanic végül nem kapta meg, mert ezen az útján elsüllyedt. Viszont arecepttel semmi bajom, nagyon finom :))
VálaszTörlésKöszönöm a kiigazítást, mindig tanul az ember.
Törlés