Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2013. augusztus 30., péntek

Vaníliás körtekompót

Nagyon sok körte van idén a fán, de úgy kell levadászni egy-egy szemet, ami nem hibás, beteg, bogár rágta és a többi. Ha mégis sikerül zsákmányolni egy pár egészséges darabot, akkor nagy az öröm, hiszen nagyon finom, lédús fajtáról van szó. Ez a rendkívül finom "körte ízű" körte ihlette ezt a kompótot, amelyhez igazi vaníliarudat használtam, mert olyan jó íze van, hogy gondoltam megérdemli a pici fekete vanília magocskákat. Megérdemelte. Nagyon finom lett az eredmény, amely akár magában, akár valamilyen étel kísérőjeként is kiváló. Elkészítése roppant egyszerű és garantált az eredmény.

Hozzávalók (4 személyre):

60 dkg lédús, édes körte (a mennyiség már tisztított körtére vonatkozik)
10 dkg cukor
2 evőkanál semleges ízű méz
1 db lime
7,5 dl víz
csipet só
1 kisebb rúd fahéj (vagy késhegynyi őrölt)
3 darab szegfűszeg (vagy késhegynyi őrölt)
1 rúd vanília

Elkészítése:

A körtéket meghámozzuk, magházukat kivájjuk, nagyobb darabokra vágjuk és egy lime levét ráfacsarjuk, a körtéket a lime levében átmozgatjuk, hogy mindenhol érje, majd félretesszük.

Egy fazékban a cukrot és a vizet feltesszük a tűzre és felforraljuk. Ha felforrt, akkor 10 percig a legnagyobb lángon főzzük fedő nélkül. Főzés közben beledobáljuk a fűszereket, hozzáadjuk a mézet, a csipet sót és egy vanília rúd kikapart magjait és persze magát a rudat is.
10 perc forralás után a lének mélyebb színe lesz, kicsit sziruposodik. Ha ezt elértük tehát, akkor beletesszük a lime levében megforgatott körtéket az összes lével együtt.

Még 3 percet forraljuk fedő alatt (vigyázzunk, ha a körte tényleg érett volt, hogy ne essen szét, maradjon meg a darabok sima vágási felülete, ha kicsit keményebb húsú fajta, akkor pár perccel tovább főzzük, míg megpuhulnak a darabok).

Ha eltelt az ideje, a fazekat minél hamarabb állítsuk hideg vízbe és hűtsük le a kompótot, majd hűtőszekrényben pár órát érleljük.

A hideg kompótot tálkákba téve tálaljuk.
 
Tipp: vanília fagylaltot teszünk körtedarabok mellé és a finom levével kicsit meglocsolgatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...