Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2013. szeptember 2., hétfő

Török pide

Egy egyszerű finom húsos nasi. A pirogot nem múlja azért felül, de jó lehet akár tízóraira, uzsonnára is.

Hozzávalók (3-4 személyre):

Tésztához:

25 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
0,75 dl tej
0,75 dl víz
1,5 evőkanál étolaj
1 teáskanál só
egy felvert tojás fele

Töltelékhez:

15 dkg csirkemell filé
1 kis fej vöröshagyma
15 dkg friss paradicsom (csak a húsa)
1 gerezd fokhagyma
5 dkg trappista sajt
só, bors, őrölt kömény, őrölt fahéj
olívaolaj
ízlés szerint Erős Pista (esetleg chili)

Elkészítése:

Készítsük el a tésztát, mert keleszteni kell. Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe. A többi hozzávalót rakjuk egy keverőtálba, majd öntsük hozzá az élesztőt és alaposan dolgozzuk ki a tésztát. A kész tészta rugalmas, közepesen kemény legyen (száraz, illetve nedves hozzávalókkal korrigálhatunk, ha szükséges). Az összeállított tésztát langyos helyen duplájára kelesztjük (nagyjából fél órát hagyjuk pihenni). A megkelt tésztát 6 egyforma darabra szedjük, kis cipókat formázunk belőlük és kezdődhet a "töltés".

A töltéshez azonban szükség van a töltelékre is, amit elkészíthetünk, míg kel a tésztánk. Néhány evőkanál olívaolajon futtassuk meg az apróra vágott vöröshagymát, dobjuk rá a felaprított fokhagymát, majd a nagyon apróra összevágott húst (esetleg darált hússal is készíthetjük). Ízesítsük sóval, fűszerezzük borssal, csipet fahéjjal, köménnyel és adjuk hozzá a nagyon apróra összevágott paradicsom húst. Pároljuk készre, plusz folyadékot ne nagyon adjunk hozzá, ha nem muszáj, mert a tölteléknek inkább száraznak kell lennie, mint szaftosnak, hogy ne áztassa el a tésztát. Ha szeretjük, akkor ízlésünk szerint adhatunk hozzá erőset is. A kész tölteléket kihűtjük.

Kezdődhet a töltés és a sütés.

A sütőt állítsuk 200 °C-ra légkeverésen (gázon nagyobb fokozatra).


A kis cipókat formázzuk hosszúkás alakúra, a tészták középső részébe kanalazzunk a töltelékből. A tésztalap két végét csípjük össze és toljuk össze, majd oldalról is hajtsuk fel és csipkedjük meg, hogy kis redőket kapjunk. A megformázott kis "csónakok" tetejére szórjunk reszelt sajtot, majd a megmaradt tojáslével kenjük le és toljuk be a sütőbe 15 percre, ahol szép aranybarnára sütjük.

Langyosan tálaljuk, de akkor is finom, ha már kihűlt.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...