Valamilyen szilvás sütin gondolkodtam. Ahogy az interneten nézelődtem, rátaláltam erre a habos szilvás sütemény receptre, ami megtetszett. Egyszerű és gyors. Mivel mákos nudlit is készítettem, amit szilvalekvárral fogyasztok (egyik nagy kedvencem), így arra gondoltam, hogy a bögrés mákos süti receptjét átvariálom kicsit bögrés mákos szilvás sütivé, kettévágva aztán még kerül bele egy kis saját készítésű szilvalekvár is, így teljesen odaleszek a gyönyörtől, hogy mák és szilva is lesz egy sütiben. Szóval feladtam a leckét magamnak, hogy melyik is készüljön, aztán végül a habos sütire esett a választásom, a "szörnyszülöttemet" pedig majd legközelebb készítem el.
Az eredeti recept a femina.hu oldalról:
"Habos szilvás sütemény
Hozzávalók:
- 50 dkg kimagozott szilva
- 20 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 3 tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- fahéj
A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral keverd habosra. Add hozzá a
tojássárgákat, szitáld bele a lisztet és a sütőport. Ha nem áll össze,
tegyél bele egy kis tejet. Egy kivajazott tepsibe öntsd bele a tésztát.
A szilvát hámozd meg, magozd ki, és a negyedeket nyomkodd a tésztába.
Szórd meg fahéjjal ízlésed szerint, és előmelegített sütőben süsd
nagyjából fél órát. A tojásfehérjékből verj kemény habot, a cukrot
adagonként keverd hozzá, egészen addig, míg utóbbi el nem olvad. A habot
óvatosan simítsd a megsütött tésztára, és tedd vissza annyi időre a
sütőbe, míg megpirul."
Szóval ennyi. Annyit változtattam a recepten, hogy a tepsi aljába raktam a szilvát, erre kentem rá a sütimasszát (valóban kellett bele tej, 0,5 dl-t tettem bele), majd 175 °C-on sütöttem légkeverésen fél órát. Kiszedtem a tepsiből, átfordítottam és a szilva tetejére kentem rá a cukros tojáshabot, amit aztán fél órát szikkasztottam a 100 °C-os sütőben. Azért így csináltam, hogy biztosan ne süllyedjen a szilva a sütibe, így biztosan a tetején maradt. A süteményt egy 18x32 cm-es tepsiben sütöttem. Annyi történt még, hogy a szilvát a fagyasztóból vettem elő, ezért úgy néz ki, mintha megpároltam volna, kissé löttyedt volt. Friss, ropogós szilvával szebb lett volna a kinézete talán.
Finom, érdemes kipróbálni.
Csodaszép! Imádom a süteményeket!
VálaszTörlésÉrdemes kipróbálni, tényleg finom!
Törlés