Azért paradicsomos húsgolyók, mert igazából töltött paprika lett volna, de mivel a paprika sosem fogy el, így az elmaradt, maradtak a golyók és a szósz. Elkészítése egyszerű, akár gyors vacsoraötlet is lehet.
Hozzávalók (2-4 személyre):
40 dkg darált sertéshús
1 kisebb fej hagyma
10 dkg rizs
só, bors, őrölt paprika, cukor
3 evőkanál liszt
500 gr paradicsom passzír (vagy egy nagy doboz sűrített paradicsom)
0,75 l víz
étolaj
Elkészítése:
A hagymát finomra vágjuk, majd olajon üvegesre pároljuk. A finomra darált sertés húst (esetemben comb) a hagymával, a nyers rizzsel és az őrölt borssal és a fűszerpaprikával összedolgozzuk. Nehéz kérdés, hogy a sót hogyan találjuk el és milyen lesz a végeredmény. Az igazság az, hogy én megkóstolom a nyers tölteléket. Tudom, tudom. De disznóvágáskor is "belenyalnak" a töltelékbe és még senki nem halt bele. Nem arról szól a történet, hogy kilószám együk a nyers disznóhúst, de nem találtak még ki jobb megoldást arra, hogy az ízét "belőjük". Nyilván valóan a hús legyen friss és megbízható helyről származó, így nem lesz bajunk tőle. Szóval összeállítjuk a húst, ha íze jó (kicsit legyen sósabb, mert megfőzzük és "kiázik" egy kicsit majd az íze), akkor kb 5 dkg-os golyókat formázunk a masszából és egy forrásban lévő sós vízzel teli fazékba tesszük őket, ahol 30 perc alatt gyenge tűzön, hogy ne essenek szét, készre főzzük.
Míg a golyócskák főnek, készítsük el a paradicsomszószt. Közben megfőzhetjük a tésztát vagy krumplit is, kinek mit diktál ízlése. Egyszerű sima főtt krumpli is megy hozzá, én most spagettit főztem ki mellé.
Egy fazékban hevítsünk néhány evőkanál étolajat és szórjuk rá a lisztet, majd pirítsuk zsemleszínűre. Gyakorlatilag rántást készítünk. Ha a liszt elérte a kellő színt, akkor húzzuk félre a tűzről, öntsük rá a paradicsom passzírt (vagy a sűrített paradicsomot), keverjük csomómentesre, majd öntsük fel vízzel, sózzuk, cukrozzuk, kóstolgatva beállítjuk az ízét és kiforraljuk (ha van egy darabka zellerszárunk, akkor azt is beledobhatjuk, csak javít rajta). Igazából a liszt ízét kell csak kiforralni, pár perc alatt készen is lesz. Ha túl sűrű lenne, akkor adjunk még hozzá vizet.
Ha az ideje eltelt, akkor a kis húsgolyóink biztosan megfőttek már, halásszuk ki a főzővízből, majd tegyük át a paradicsomszószba, óvatosan forgassuk össze az egészet, hogy mindenhol átjárja a paradicsom íze a golyókat, majd következhet a tálalás. Tésztával, krumplival, friss puha kenyérrel, vagy magában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése