Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2013. december 24., kedd

Harcsafilé zabpelyhes bundában karácsonyfa krokettel

És a főétel. Nem gondoltam volna, hogy a zabpehely ilyen könnyed, finom bundává sül a halon, de így lett. A harcsa egyébként is nagyon finom hal, persze afrikai harcsáról beszélek. Egy egész nyúzott belezett afrikai harcsát vettem, ami kb 1,2 kg volt. Filéztem és 10-15 dkg-os darabokra vágtam. Nagyon finom, nem tolakodó ízű hal, amit szerintem a kevésbé halszeretőknek is érdemes kipróbálniuk. A halcsontot elraktam a fagyasztóba, ha rászánom magam valamikor egy hallére, abba pont jó lesz.

Hozzávalók (4 személyre):

A halhoz:

1 egész afrikai harcsa
pár marék zabpehely
1 egész citrom
só, bors
olívaolaj
vaj
1 tojás fehérje

A fenyőfa kroketthez:

25 dkg főtt, áttört krumpli
kb 5 dkg finomliszt
5 dkg reszelt trappista sajt
1 csokor petrezselyem zöldje
só, bors, őrölt szerecsendió
zsemlemorzsa
étolaj (sütéshez)

A hollandi mártáshoz:

2,5 dl zsíros tejszín
diónyi vaj
2 tojás sárgája
1 gerezd fokhagyma
1 gr sáfrány
pár csepp citromlé
só, bors

Elkészítése:

Érdemes a krokettel kezdeni, mert az a macerás része az ételnek. A héjában főtt és kihűlt krumplit krumplinyomón áttörjük (vagy lereszeljük), majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Fűszerezzük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és egy fenyő alakú kiszúróval elkészítjük a kroketteket, amelyeket aztán zsemlemorzsába forgatunk és sütésig a hűtőben pihentetünk.

Készítsük elő a halat. Az egyszerűség kedvéért vehetünk harcsafilét is, én egész nyúzott halat vettem. A háta mentén egy éles késsel könnyen lefejthető a húsa. 10-15 dkg-os darabokra vágjuk, pár citromkarikával megszórjuk, frissen őrölt borssal meghintjük, olívaolajjal meglocsolgatjuk és hagyjuk kicsit pácolódni.

Ez a hollandi mártás nem az, ami a "nagykönyvben" található. Ez egy gyors, egyszerű verzió, de pont olyan jó, mint az igazi. A tejszínt vízgőz fölött a tojások sárgájával habverővel addig kevergetjük, amíg szép mártás sűrűségű lesz. Sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a fokhagymát, csöppentünk bele kevés citromlevet, beletesszük a sáfrányt, majd a darabka vajat is eldolgozzuk benne. Tálalásig melegen tartjuk (a vízgőz erre pont megfelelő lesz).

A mártás kész, a krokettet süthetjük, indulhat a hal sütése.

Egy megfelelő méretű serpenyőt felteszünk a tűzre, majd olívaolajat melegítünk benne. Ha az olaj meleg (de nem túl forró), akkor dobunk hozzá egy nagyobb darab vajat, ami ha elolvadt, akkor készen áll a sütésre. A halfiléket sózzuk, majd gyengéden felvert és sózott tojásfehérjébe forgatjuk és alaposan meghempergetjük a zabpehelyben. A zabpelyhes halat aztán a zsiradékba tesszük és oldalanként 5-5 percig sütjük, míg átsül és a kéreg ropogós lesz. A citromkarikákat, amik a halat pácolták a serpenyőbe dobjuk és megsütjük a halszeletekkel együtt.

Tálaláskor teszünk a tányérra a filéből, teszünk mellé pár karika sült citromot, a halat meglocsolgatjuk mártással és a fenyőfa alakú krokettekkel koronázzuk meg a karácsonyi hangulatot.

Jól csúszik hozzá egy pohár könnyed fehérbor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...