
Hozzávalók (4 személyre):
A halhoz:
1 egész afrikai harcsa
pár marék zabpehely
1 egész citrom
só, bors
olívaolaj
vaj
1 tojás fehérje
A fenyőfa kroketthez:
25 dkg főtt, áttört krumpli
kb 5 dkg finomliszt
5 dkg reszelt trappista sajt
1 csokor petrezselyem zöldje
só, bors, őrölt szerecsendió
zsemlemorzsa
étolaj (sütéshez)
A hollandi mártáshoz:
2,5 dl zsíros tejszín
diónyi vaj
2 tojás sárgája
1 gerezd fokhagyma
1 gr sáfrány
pár csepp citromlé
só, bors
Elkészítése:
Érdemes a krokettel kezdeni, mert az a macerás része az ételnek. A héjában főtt és kihűlt krumplit krumplinyomón áttörjük (vagy lereszeljük), majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Fűszerezzük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és egy fenyő alakú kiszúróval elkészítjük a kroketteket, amelyeket aztán zsemlemorzsába forgatunk és sütésig a hűtőben pihentetünk.

Ez a hollandi mártás nem az, ami a "nagykönyvben" található. Ez egy gyors, egyszerű verzió, de pont olyan jó, mint az igazi. A tejszínt vízgőz fölött a tojások sárgájával habverővel addig kevergetjük, amíg szép mártás sűrűségű lesz. Sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a fokhagymát, csöppentünk bele kevés citromlevet, beletesszük a sáfrányt, majd a darabka vajat is eldolgozzuk benne. Tálalásig melegen tartjuk (a vízgőz erre pont megfelelő lesz).
A mártás kész, a krokettet süthetjük, indulhat a hal sütése.

Tálaláskor teszünk a tányérra a filéből, teszünk mellé pár karika sült citromot, a halat meglocsolgatjuk mártással és a fenyőfa alakú krokettekkel koronázzuk meg a karácsonyi hangulatot.
Jól csúszik hozzá egy pohár könnyed fehérbor.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése