Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2013. december 21., szombat

Karácsonyi menü

"Lassan beindul a gépezet" és az ember felteszi a nagy és örök klasszikus kérdést: "mit főzzek Karácsonyra?". Nem kell, hogy ez az egész arról szóljon, hogy reggeltől estig a konyhában kell állni, majd délután roskadásig pakolni az asztalt, hogy mindenki undorig egye magát és pihegjen egész este. Ilyenkor még inkább az egyszerű és gyorsan elkészíthető fogásokra van szükség szerintem, ami 1-2 órán belül elkészül és nyugodtan van idő másra.
Azért persze én is törpöltem, hogy mi kerüljön az asztalra és egy egyszerű menüsort gondoltam ki, amely ráadásul -szerintem- nem is megterhelő a gyomornak.

Előétel: grapefruitos rákkoktél. Receptje még nincs meg teljesen a fejemben, a megvalósulás fázisában realizálódik majd, de a terveim szerint garnéla, alma, zellerszár -vagy zeller- és filézett grapefruit lesz benne, majd nyakon öntöm egy majonézből, ketchupból, worchestershire -és szójaszósz keverékéből álló öntettel, amit kevés grapefruit lé és fokhagyma tesz még izgalmassá, esetleg kerül bele kevés csípős íz is, meglátjuk, első próbálkozás lesz, remélem sikerül. Elkészítési ideje körülbelül 20 perc lehet.

Leves: tejszínes őszibarack krémleves pirított mandulapehellyel. Ez sincs még a blogon, egy egyszerű, de annál finomabb krémlevesről van szó. Terveim szerint cukorból és vízből szirupot főzök, ebbe öntöm bele a konzerv őszibarackot. Főzöm pár percig, majd felöntöm tejszín és tej keverékével, amelybe belekeverek egy kanál lisztet is és leturmixolom, szép selymes állagúra. A mandulaforgácsot megpirítom kissé és a jól behűtött leves tetejét megszórom vele tálaláskor. Elkészítési ideje szerintem nagyjából 15 perc+hűtés.

Főétel: Nagy fantáziával hal. Múltkor láttam egy receptet Valentine Warnertől, amire azt mondta, valami skót recept. A lényeg az volt, hogy a halfilét -talán rája volt, vagy hasonló- zabpehelybe forgatta és így sütötte meg vaj és olívaolaj keverékében. Nagyon guszta volt. Terveim szerint harcsát fogok ilyen kéreggel ellátni, amelyhez fenyőfa alakú kroketteket tervezek köretként és a világ legegyszerűbb hollandi mártását, talán egy kis kaprival felturbózva. Elkészítési ideje nagyjából 45 perc lehet, de ez is csak a krokett miatt.

Ezt a menüsort tehát nagyjából másfél óra alatt össze lehet hozni, de ha a levest korábban elkészítjük, akkor még kevesebb időt kell a konyhában állni később.

Süteménynek ajánlanám a szokásos bejglin túl a zserbónak két változatát is, a hagyományos diósat és a mézes változatot. Mindegyik receptje a blogon megtalálható és már pár nappal korábban is megsüthető mindegyik.

Ha a receptek sikerülnek, felkerülnek majd a blogra. Mindenkinek jó készülődést, sütés-főzést kívánok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...