Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2013. december 24., kedd

Ráksaláta

Korábban írt menüsorom elkészült. Előétel: hideg ráksaláta. Sokféle íz keveredik benne, de nagyon harmonikus az összhatás. Sajnos a hozzávalókból a halványító zellert nem sikerült beszerezni, így az eredeti elképzelés nem teljesen tudott megvalósulni, de szerintem így is finom lett és kipróbálásra érdemes.

Hozzávalók (2-4 személy részére:

10 dkg főtt garnéla
5 dkg zeller (eredetileg halványító zellert szerettem volna, de nem lehetett kapni)
1 kisebb avokádó
1 piros grapefruit
5 dkg alma
3 dkg majonéz
2 dkg ketchup
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál grapefruit lé
1 teáskanál csípős paprika krém
só, bors
olívaolaj

Elkészítése:

Tekintve, hogy főtt garnélát vásároltam, így azon túl, hogy meg kellett tisztítani, ezzel más teendő nem volt. Leszedjük a fejét, lehámozzuk a páncélját, majd a hátán ejtünk egy hosszú bemetszést és kihúzzuk a bélvezetéket. Átöblítjük hideg vízben, majd falatnyi darabokra vágjuk. Egy tálba tesszük, majd tekerünk rá kevés friss borsot, meglocsolgatjuk olívaolajjal és hagyjuk kicsit pácolódni.

Tegyünk oda a tűzre egy kisebb edényt, amelyben vizet forralunk, mert a zellert blansírozni kell. Ha sikerülne halványító zellert beszerezni, akkor ez a mutatvány elmarad. A zellergumót tisztítsuk meg, majd vágjuk julienre (gyufaszálnyi csíkokra). Ha felforrt a víz sózzuk meg, tegyük bele a zellert és fél percig főzzük, majd szűrjük le. Maradjon kissé roppanós.

Az almát, amely lehetőleg szép piros héjú fajta legyen, héjával együtt vágjuk julienre.

Az avokádót tisztítsuk meg, majd a húsát szintjén vágjuk fel úgy, mint a többi hozzávalót.

Az almát és avokádót mártsuk bele a grapefruit levébe, hogy ne színeződjön el.

A grapefruitot filézzük ki. Ez egy viszonylag egyszerű mutatvány, de fontos elvégezni, mert csak az értékes húsára van szükség, a hús körül lévő hártyára nem. Levágjuk a grapefruit tetejét és alját, körben lehántjuk a késsel a héjat úgy, hogy a csupasz gyümölcshús maradjon, majd tenyerünkbe vesszük és a hártyák menték bevagdossuk. Ezzel az eljárással szép gyümölcshús gerezdeket kapunk. Érdemes egy tál felett csinálni, mert sok értékes lé kifolyik, aminek egy részét felhasználjuk (a többit pedig megisszuk).

Ha minden összetevőt felvágtunk, kifiléztünk és előkészítettünk, akkor már csak a mártást kell elkészíteni.

A majonézt, a ketchupot, a szójaszószt 1evőkanál grapefruit lével és a csípős paprika krémmel egy habverő segítségével alaposan összedolgozzuk, sózzuk (pici só kell bele, mert a szójaszósz is sós), majd valamennyi hozzávalót belekeverünk. Óvatosan összeforgatjuk és a legvégén beleforgatjuk az olívából kiemelt garnéla darabokat is.

Az elkészült salátát valamilyen szép pohárba, vagy tetszetős üveg tálkába töltjük (esetemben pezsgős pohár), majd tálalásig hűtőben tartjuk.

Roppant egyszerű étel, körülbelül annyi idő alatt elkészül, mint amennyi időbe telt, hogy leírjam ezt a receptet.
Egy két hozzávaló ugyan nem olcsó, viszont ilyenkor kirúghatunk a hámból talán és kényeztethetjük magunkat egy kicsit.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...