Nem mondom, hogy egyszerű elkészíteni, de annyira nem is bonyolult, inkább az időt kell rászánni.
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
2 tojás
5 dkg cukor
1 csomag szárított élesztő (mert éppen ez volt a kamrában, friss élesztőből 2 dkg-ra van szükség)
1-2 dl tej
csipet só
Töltelékhez:
diótöltelék: 30 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 2 dl víz, ízlés szerint mazsola
máktöltelék: 30 dkg darált mák, 20 dkg cukor, 2 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg búzadara, ízlés szerint egy citrom lereszelt héja
Kenéshez: 2 tojás
Elkészítése:
Kezdjük a töltelék elkészítésével, mert hidegen kell majd felhasználni.
1 dl tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd a szárított élesztőt beleszórjuk (vagy a frisset belemorzsoljuk) és hagyjuk, hogy beinduljon. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk az elhabart tojásokat, a csipet sót, majd a felfuttatott élesztőt.
Fél óra múlva, amikor a tészta kipihente magát, 4 dkg-os egyforma darabokat csípünk le belőle. Egy ekkora adag tésztából 30 darab kis golyó jön ki nagyságrendileg.
Tehát a töltelékre ráhajtjuk a tésztát, majd szorosan felcsavarjuk. A felcsavart megtöltött tésztát aztán a deszkán hengergetjük kicsit, hogy szép szivar alakú legyen. Pozsonyi kifli esetében kifli alakúra formázzuk ezt a szivarkát, a mákos patkó esetén pedig patkó alakúra. Próbáljuk meg a formázást úgy elvégezni, hogy amikor majd tepsire kerül a tészta, akkor az "illesztési vonal" alulra kerüljön.
Ha eltelt a 20 perc, akkor kivesszük a hűtőből, majd megkenjük a kenéshez félretett és szétválasztott tojások fehérjével, amit gyengéden verjünk fel előtte.
Ismét hagyjuk 10 percig pihenni, de már nem kell hidegre tenni.
Közben a sütőt kapcsoljuk be és légkeverésen melegítsük elő 160 °C-ra (gázon közepes hőfok).
A kész süteményeket hagyjuk langyosra hűlni és fogyaszthatjuk is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése