Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2014. április 6., vasárnap

Gomba rakottas

Ismét egy gyorsan elkészíthető étel, pár hozzávalóból, akár vacsorára is. Ez is olyan fajta, amit a kamrában és a hűtőben található maradékok felhasználásával is összedobhatunk. A hozzávalók variálhatóak, annak tükrében, hogy mi van otthon...

Hozzávalók (2 személyre):

4 db lasagne lap
0,4 kg gomba
10 dkg szalonna (esetemben kolozsvári, de bármilyen megfelelő)
2 szál újhagyma
1 nagy csokor petrezselyem zöldje
5 dkg vaj
2 evőkanál finomliszt
3 dl tej
15 dkg trappista sajt
2 kanál tejföl
olívaolaj
só, bors, paprika

Elkészítése:

A szalonnát felcsíkozzuk, majd kevés olívaolajon (ha igényli, mert inkább húsos, mint zsíros) megsütjük, hozzáadjuk a felaprított újhagymát. Ha a hagyma megfonnyadt, mehet rá a feldarabolt gomba, sózzuk (a szalonna miatt gyengéden), tekerünk rá borsot, majd zsírjára sütjük.
Míg a gomba sül, készítünk egy besamelt. Egy edényben felolvasztjuk a vajat, majd rászórjuk a lisztet, átforgatjuk és világos zsemleszínűre pirítjuk (inkább hóka legyen, nem kell sötétebb színűre), majd felöntjük a tejjel és csomómentesre keverjük.

Ha a gomba zsírjára sült, megszórjuk a csokor durvára vágott petrezselyemmel, csak a színe miatt meghintjük egy kevés pirospaprikával és az egészet beleöntjük a besamelbe, alaposan összeforgatjuk és beledolgozzuk a tejfölt is.

A lasagne lapokat bő forró sós vízben 5 percig főzzük, majd a vízből kiemeljük.

Egy sütőtál aljára öntünk kevés olívaolajat, amire ráfektetünk egy kifőtt lasagne lapot, ráhalmozzuk a sűrű, krémes gombás alapot, megszórjuk reszelt sajttal, majd folytatjuk a rétegezést, amíg minden elfogy. A tetejét vastagon megszórjuk a maradék reszelt sajttal, majd a grill alá tesszük 5-10 percre, amíg szép színt kap a sajt.

Ennyi az egész.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...