Összes oldalmegjelenítés

2014. augusztus 11., hétfő

Fehérboros sabayon borban párolt körtével

Ez egy nagyszerű, különleges desszert, amely elkészítése azonban roppant egyszerű. Néhány hozzávaló, pici odafigyelés és fenomenális eredmény születik a tányéron. Érdemes a hétköznapi finomságok gyűrűjéből kitekinteni és megpróbálkozni valami újjal. Ez esetben garantált az eredmény és roppant finom is.

Hozzávalók (4 személyre):

3 dl finom fehérbor ízlésünk szerint, félédes vagy édes (esetemben Tokaji Furmint)
4 db ízes körte (esetemben Clapp kedveltje)
3 dl víz
4 tojás
4 evőkanál barna nádcukor (hiányában kristálycukor)
4 evőkanál kristálycukor
1 egész citrom
szemes bors, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, só

Elkészítése:

A desszert elkészítése két lépcsőből áll. A párolt körte és a sabayon, amely egy könnyed, habos mártás.

Kezdjünk a körtével.

A körtéket hámozzuk meg, vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magházat és a szárrészeket. A kősejteket próbáljuk minél jobban eltávolítani, hogy fogyasztáskor ne legyen zavaró.

Egy megfelelő méretű edénybe teszünk 1 dl bort, 3 dl vizet, csipet sót, 4 evőkanál barna nádcukrot (vagy kristálycukrot), fél citrom levét és még pár szelet citromkarikát, egy csipet őrölt fahéjat, egy csipet őrölt szegfűszeget (vagy 2-3 szemet), valamint 6-8 szem feketeborsot és felforraljuk. Főzzük negyed órát, míg az ízek jól elkeverednek és szirupossá válik a lé, majd belerakjuk az előkészített körtedarabokat, amiket előtte citromlével kenegetünk, hogy szép fehérek maradjanak.

Ha a szirupban vannak a körtedarabok, akkor gyenge tűzön vajpuhára főzzük őket, nagyjából újabb negyed óra alatt.

Ha készen van, akkor hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni a körtét a lében. A levet később kompóthoz felhasználhatjuk, a desszerthez erre nem lesz szükség.

Ha a körte elérte a kellő hőfokot, kezdődhet a sabayon készítése.

Szükség lesz egy edényre, amelyet majd vízgőzre tehetünk. Ebbe az edénybe mehet bele a tojások sárgája, 1 dl fehérbor, 4 kanál kristálycukor. Elhabarjuk a hozzávalókat, majd a vízgőzre tesszük (a víz ne zubogjon erősen, mert kicsapódhat a tojás) és habverővel folyamatosan verjük 10-15 percig, amíg az egész állaga megváltozik. Egy habos krémet kell kapnunk, ha elértük ezt az állagot, akkor készen van a sabayon (készülhet pezsgővel is, ugyan ez az eljárás).

Tálalhatjuk desszertünket.

Egy tányérra kerül két kanál sabayon, erre ráfektetünk két fél körtét, majd a tetejüket is bevonjuk ezzel a habos krémmel. Díszítés gyanánt csipet őrölt fahéjjal hintjük meg, illetve ha rendelkezésünkre áll, akkor egy grillező pisztollyal gyengéden karamellizáljuk a tetejét.

Elmondhatatlan élmény a vajpuha körte és a habos krém találkozása a szájban.



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...