Az "elnyűhetetlen" csirkecomb. Egy pici csavar és mindig új "arcát" mutatja meg. Most némi távol-keleti beütéssel. Omlós, fűszeres, harmonikus. Egyszerűen és könnyedén.
Hozzávalók (4 személyre):
4 egész csirkecomb
1 nagyobb egész citrom
olívaolaj
0,5 liter tejszín
50 dkg gomba ízlés szerint (esetemben csiperke)
egy nagy csokor petrezselyem zöldje
só, bors, kurkuma, koriander mag
Elkészítése:
Egyszerű a dolog, de rá kell szánni másfél órát, nagyjából. Úgy lesz igazi a végeredmény. Szerintem.
A megtisztított csirkecombokat berakjuk egy tepsibe, majd gazdagon meglocsoljuk olívaolajjal és alaposan fűszerezzük. A fűszerezést szó szerint alaposan (gazdagon) értem. Sózzuk, tekerünk rá borsot, megszórjuk kurkumával (aminek jótékony hatása van az egészségre). Összetörünk egy evőkanál koriander magot, majd ezzel is behintjük. A fűszerezést mindkét oldalán elvégezzük, majd rácsavarjuk egy fél citrom levét, a citrom másik felét vékonyan felszeljük és a szeleteket a combokra fektetjük. Ízlésünk szerinti gombát gorombára vágunk, majd a csirkecombok mellé szórjuk, erre is mehet só és bors. Az így előkészített dolgokat aztán lefedjük alufóliával és 150 °C-on alsó-felső sütési módon (gázon közepes fokozat) legalább egy órán át pároljuk. Legyen annyira puha a hús, hogy magától kiforduljon belőle a csont, akkor lesz a legfinomabb.
Ha a hús már jó puha, akkor a gombákat az alatta összegyűlt szaft nagy részével egy serpenyőbe kanalazzuk, a húst pedig a grill alá toljuk 250 °C-on 10-15 percre, hogy a bőre jó ropogósra süljön. A citromkarikákat én azért levettem róluk a grillezés előtt.
A serpenyőbe helyezett gomba és szaft alatt begyújtjuk a tűzhelyet, majd felöntjük tejszínnel, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel (ha lenne a kezünk ügyében, akkor egy csokor felaprított koriander zöldjével) és mártás sűrűségűre forraljuk. Kóstoljuk meg, ha szükséges sózzuk még, valamint pár csepp citromlé is mehet még bele.
Érdemes új fűszereket kipróbálni, mert új élményekkel lehetünk gazdagabbak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése