Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2014. augusztus 11., hétfő

Citromos fűszeres omlós csirkecomb

Az "elnyűhetetlen" csirkecomb. Egy pici csavar és mindig új "arcát" mutatja meg. Most némi távol-keleti beütéssel. Omlós, fűszeres, harmonikus. Egyszerűen és könnyedén.

Hozzávalók (4 személyre):

4 egész csirkecomb
1 nagyobb egész citrom
olívaolaj
0,5 liter tejszín
50 dkg gomba ízlés szerint (esetemben csiperke)
egy nagy csokor petrezselyem zöldje
só, bors, kurkuma, koriander mag

Elkészítése:

Egyszerű a dolog, de rá kell szánni másfél órát, nagyjából. Úgy lesz igazi a végeredmény. Szerintem.

A megtisztított csirkecombokat berakjuk egy tepsibe, majd gazdagon meglocsoljuk olívaolajjal és alaposan fűszerezzük. A fűszerezést szó szerint alaposan (gazdagon) értem. Sózzuk, tekerünk rá borsot, megszórjuk kurkumával (aminek jótékony hatása van az egészségre). Összetörünk egy evőkanál koriander magot, majd ezzel is behintjük. A fűszerezést mindkét oldalán elvégezzük, majd rácsavarjuk egy fél citrom levét, a citrom másik felét vékonyan felszeljük és a szeleteket a combokra fektetjük. Ízlésünk szerinti gombát gorombára vágunk, majd a csirkecombok mellé szórjuk, erre is mehet só és bors. Az így előkészített dolgokat aztán lefedjük alufóliával és 150 °C-on alsó-felső sütési módon (gázon közepes fokozat) legalább egy órán át pároljuk. Legyen annyira puha a hús, hogy magától kiforduljon belőle a csont, akkor lesz a legfinomabb.
Ha a hús már jó puha, akkor a gombákat az alatta összegyűlt szaft nagy részével egy serpenyőbe kanalazzuk, a húst pedig a grill alá toljuk 250 °C-on 10-15 percre, hogy a bőre jó ropogósra süljön. A citromkarikákat én azért levettem róluk a grillezés előtt.
A serpenyőbe helyezett gomba és szaft alatt begyújtjuk a tűzhelyet, majd felöntjük tejszínnel, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel (ha lenne a kezünk ügyében, akkor egy csokor felaprított koriander zöldjével) és mártás sűrűségűre forraljuk. Kóstoljuk meg, ha szükséges sózzuk még, valamint pár csepp citromlé is mehet még bele.

A kész combokat párolt rizzsel, a szósszal gazdagon leöntve tálaljuk.

Érdemes új fűszereket kipróbálni, mert új élményekkel lehetünk gazdagabbak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...