Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2014. szeptember 7., vasárnap

Csirkemell Stroganoff "a la l-f-f"

Egy ideje szerettem volna elkészíteni a Stroganoff bélszínt, de a bélszín ára miatt ez terv szintjén maradt. Aztán gondoltam, hogy csirkemellből is jó lehet, így ebből készült. Végeztem némi kutatást az interneten, hogy igazán autentikus legyen a recept, de egyáltalán nem jártam sikerrel. Ahány receptet találtam, mindegyik eredetinek hirdette magát, így maradt a lábas-fazék-fakanál (l-f-f) verzió, összegyúrva a látottakat. Remélem, aki valóban tudja az eredeti receptet legalább a "futottak még" kategóriába besorolja a kreálmányomat, ami egyébként eléggé ízletes lett és gyorsan elkészíthető.

Muszáj viszont beszélnem arról, hogy mennyire "kiszolgáltatott" az ember vásárlóként és mennyire felháborító, hogy ezt kihasználják a kereskedők (tisztelet a kivételnek persze).
Történt, hogy a recepthez 1 kg csirkemellre volt szükség. Tekintve, hogy az ember nem feltétlenül van úgy, hogy beugrik a kedvenc henteséhez és olyan húst vesz, ami megszólal, adott esetben marad a hiper-szuper-gigamarket. Tálcán kínált egy kilós kiszerelésű csirkemell filé. Ránézésre guszta, friss. A meglepetés akkor éri az embert, ha főzéskor kinyitja a csomagot. Az, hogy a filé szélén zsírdarabok vannak, amit aláhajtogatnak, több nagyobb csontdarab is található rajta, ami szintén csak a csomagolásból történő kiszedés után látszik nem lep már meg, elkönyveltem, hogy Magyarországon a filé azt jelenti, hogy "erősen kozmetikázni" kell még a húst. De az, hogy a tálcán található egy kilogramm csirkemell filé, amely majdnem 1500 Ft-ba kerül kilónként cifet-cafat, dirib-darab, leeső másodosztályú húsrészekből legyen ki, az már a felháborító kategória. Mert a csomagolást kibontva kiszedtem a tálcából az egész csirkemell filét, amely nagyjából 70 dkg volt, majd alatta nem egy fél csirkemell mosolygott rám, hanem csirkemell csíkok, apró darabkák, jobb esetben a filé kisszűznek nevezett részei.
Szóval sajnos nem írhatom le, hogy melyik nagyszerű hazai cég termékét sikerült megvásárolni, mint ahogyan azt sem, hogy melyik brutálmarketben sikerült ehhez a jó minőségű húshoz hozzájutni.
De szégyellheti magát a Kft., az üzlet és valamennyi ember, akinek a kezén a termék átment, hogy manapság ezt meg lehet tenni.
Mert ugyebár, ha filét veszek oka van. Ha darabkákra van szükségem, annak is oka van. Elhiszem, hogy mindent el kell adni. De a pofátlanságnak is van azért határa.

Na de inkább foglalkozzunk a recepttel.

Hozzávalók (4-6 személy részére):

1 kg (valóban) csirkemell filé
50 dkg gomba
1 közepes fej vöröshagyma
10 dkg ecetes uborka
5 dl tejszín
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál mustár
1 csokor petrezselyem zöldje
étolaj, olívaolaj
só, bors

Elkészítése:

A csirkemellet egyenletesen felcsíkozzuk, majd olívaolaj és étolaj keverékén megpirítjuk. Inkább próbáljuk több részletben a sütést, ha nincs nagyon nagy serpenyőnk, hogy ne párolódjanak, hanem süljenek a húsdarabok.
Ha a hús készen van, kivesszük a serpenyőből és félre tesszük. Ne sózzuk a húst sütés közben, hogy ne eresszen levet, meggátolva ezzel is a párolódást.
Ha a húst kiszedtük, akkor ugyan ezt elvégezzük a gombával is. A gomba ízlésünk szerinti legyen (az "igazi" vargánya lenne). Én most olyan gombamixet használtam, amiben laskagomba, kínai ízletes tőkegomba, csíkos bocskorosgomba és csiperkegomba volt. Ha a gomba is kész, akkor ezt is vegyük ki a serpenyőből.
Újabb kis adag olívaolaj és étolaj és a félfőre vágott vöröshagyma következik. Ha a hagyma aranysárga, akkor mehet mellé vissza a hús és a gomba. Alaposan összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a mustárral. Rászórjuk a felcsíkozott uborkát, beleforgatjuk a tejfölt, felöntjük a tejszínnel, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel és beforraljuk. Ennyi az egész.

Köretként tésztát (metéltet), nokedlit, rizst kínálhatunk mellé.

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...