Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2014. október 13., hétfő

Kuglóf

Régóta szerettem volna kuglófot sütni, miután beszereztem egy megfelelő sütőedényt hozzá, szabaddá vált az út. Sokat töprengtem azon, hogy élesztős vagy sütőporos verzió készüljön. Emlékeimben a kuglóf egy könnyed, gyengéden morzsikálódó sütemény, így inkább a sütőporos verzió felé hajlottam, mert úgy gondolom, hogy az élesztős nehezebb, ráadásul, ha marad, akkor másnapra már nem olyan finom, mert megszikkad és szivacsossá válik. Az interneten rábukkantam egy tematikus oldalra, ahol az arányok alapján nagyon jónak tűnt a recept, így arra esett a választásom. 
Jó döntésnek bizonyult. Azt az ízt és állagot kaptam, amit kerestem és amire vágytam. És másnap is fogyasztható marad! Javaslom mindenkinek, aki szeretne egy "békebeli" teasüteményt a délutáni kávéja, teája mellé.

A talált és kipróbált recept (eredetije itt):

A szükséges hozzávalók:

30 dkg cukor
16 dkg margarin
5 tojás
reszelt citromhéj
30 dkg liszt
1 sütőpor
2 dl tej
3 evőkanál kakaó

Az elkészítés menete:
A cukrot, a margarint, és a tojás sárgákat kikeverjük habosra. A lisztben elkeverjük a sütőport, és a tejjel együtt felváltva hozzáadjuk. Hozzáadjuk az 5 fehérjéből felvert habot is. Vajazzunk ki jó alaposan egy kuglófformát, majd öntsük bele a tészta felét. A másik feléhez hozzáadjuk a kakaót (ha szükséges egy csöpp tejet önthetünk bele), és körbe ráöntjük az előző adagra.
Előmelegített sütőben, kis lángon (175 fok, légkeveréses sütőben 160 fok) kb. 50 - 55 percig sütjük.
Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy a tészta belseje is megsült-e. Ha kész, és már kihűlt óvatosan kiborítjuk a tarka kevert kuglófunkat a formából egy tányérra. Kiborítani úgy a legegyszerűbb a kuglófot, ha a forma tetejére egy megfelelő méretű lapos tányért helyezzük lefordítva, és a tányért a kuglóf formára szorítva az egészet átfordítjuk. Ha jól előkészítettük a sütőformát, a kuglóf nem fog beleragadni, hanem szépen kijön. Ezt követően meghintjük porcukorral vagy bevonjuk csokoládéval.
Az utóbbi esetben dekorcukorral is díszíthetjük, a máz megszilárdulásáig hűtőszekrénybe tesszük.




 

4 megjegyzés:

  1. Jó receptet választottál a forma felavatásához! Szép lett! :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem még sosem sikerült jó kuglófot sütnöm... :( Azt mondod, ezzel a recepttel bátran próbálkozhatok? :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Féltem én is milyen lesz, de több volt mint jó, csodálatos volt. Bátran ajánlom a receptet kipróbálásra, biztosan nem fogsz csalódni.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...