Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2014. december 21., vasárnap

Sólet

Ismét egy hagyományos zsidó étel, ami tartalmas, egyszerűen elkészíthető. A félreértések elkerülése végett, a sólet nem babfőzelék. Sütőben sül lassan, több órán át, míg minden összetevő megpuhul és finom egytálétellé áll össze. A recept nem teljesen autentikus, már csak a hozzávalók egy része miatt sem, mert én füstölt parasztsonkát tettem bele, nem füstölt libamellet, aminek a beszerzése nem olyan egyszerű, illetve kihagytam a tojásokat, de azért így is nagyon finom. Elkészítésében a legjobb, ha bedugtuk a sütőbe, akkor nyugodtan csinálhatjuk a dolgunkat, nem kell ott állni felette.

Hozzávalók (4-6 személyre):

50 dkg szárazbab (ízlés szerinti fajta, fehér, tarka, amilyen van, amilyet sikerül beszerezni)
15 dkg árpagyöngy (gersli)
50 dkg füstölt hús (ízlés szerint, esetemben csont nélküli füstölt parasztsonka)
2 nagyobb fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
libazsír (hiányában sertészsír, esetleg olívaolaj)
só, bors, paprika
víz

opció:

5 darab egész tojás

... és ami még fontos:

egy Pataki tál

Elkészítése:

A szárazbabot és a gerslit előző este bő hideg vízbe áztatjuk. Minél többet áztatjuk, annál jobb lesz az eredmény.
 
A vöröshagymát finomra vágjuk, majd a zsiradékon üvegesre sütjük. Mikor már kezd készen lenni belereszeljük a fokhagymát. Ha a hagyma készen van lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával.

A füstölt húst nagyobb darabokra, vastagabb szeletekre vágjuk.

A Pataki tálat legalább fél órára vízbe áztatjuk.

Ha minden előző dologgal készen vagyunk, kezdődhet az étel összeállítása, ami nem más, mint az előkészített hozzávalók tálba rétegzése.

A gersliről és a babról leöntjük az áztatóvizet. A tál aljába tesszük a bab és a gersli felét, gyengéden elverjük egymással, majd következhet a hagymás alap fele, amit elkenünk rajta. Erre kerül rá a feldarabolt füstölt hús. Következhet a bab és a gersli másik fele, majd a tetejére a hagymás alap maradéka (az eredeti recept szerint egész nyers tojásokat kellene még elrejteni benne, én ezt nem tettem). Ha minden a tálban van, akkor felöntjük hideg vízzel úgy, hogy 2 cm vastagon ellepje az egészet, majd rátesszük a tál tetejét és betoljuk a sütőbe. Az ételbe kerüljön valamennyi só is, de ne túl sok, mert a füstölt hús is sós. A legegyszerűbb a rétegeket gyengéden megsózni.
A sütőt 250 °C-ra állítjuk alsó és felső sütési módban (gázon legnagyobb fokozat), majd egészen addig ezen a hőfokon hagyjuk, amíg az étel a sütőben felforr (sütőtől függ, nálam bő fél órára volt szükség). Ha felforrt, akkor levesszük a hőt 150 °C-ra (gázon közepes fokozat) és három órára elfelejtjük.
Három óra elteltével nagyon óvatosan (mert nehéz és forró) kivesszük a sütőből, ellenőrizzük, hogy a bab megpuhult-e. Ha nem, akkor még visszatesszük a sütőbe, ha igen, akkor készen vagyunk. Előfordulhat, hogy sülés közben a vizet elfövi és azt pótolni kell, de  ne úsztassuk meg nagyon.

Tálalás előtt gyengéden átkeverjük egy villával és tálalhatunk.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...