Hozzávalók:
reszelt trappista sajt
Elkészítése:
Egy nagyobb átmérőjű teflon bevonatú serpenyőt közepes lángon szárazon felmelegítünk, de ne legyen túl forró. A trappista sajtot a reszelő legkisebb lyukán lereszeljük, majd a serpenyőben elrendezzük. A sajt mennyiségét szemre tudjuk meghatározni, úgy szórjuk bele a serpenyőbe, hogy lehetőleg ne legyenek rések, de túl vastagon se szórjuk. Kiterjedése akkora legyen, hogy minél nagyobb az "alapunk" átmérője, annál nagyobb tálka lesz belőle a végén.
Ha a sajt a serpenyőben van, akkor hagyjuk szépen közepes lángon sülni. Amikor láthatóan a széle barnulni kezd (világos barna legyen csak, ne süssük túl, mert nagyon száraz lesz), akkor egy lapátkanállal, esetleg egy spatulával alányúlunk és egy hirtelen, határozott mozdulattal átfordítjuk a másik oldalára és ott is megsütjük.
Sütés közben készítsünk ki egy megfelelő edényt, amelyen megformázhatjuk a sajtunkat. Erre a célra a legmegfelelőbb egy leveses csésze, esetleg egy nagyobb bögre, vagy ezekhez hasonló bárminemű konyhai edény, eszköz, ami bírja azért a meleget.
Ha a sajtkorongunk másik fele is megsült, akkor kiemeljük a serpenyőből és a kikészített, lefordított edényünkre helyezzük, széleit körben az edény pereme és oldala mentén lenyomkodjuk vigyázva, mert forró.
Pár pedig hagyjuk, amíg kihűl, akkorra felveszi az eszköz aljának alakját, majd lapjára állítjuk és kezdődhet a tálalás.
A tányérka, tálacska a benne felszolgált étel elfogyasztását követően elfogyasztható!
Jó próbálkozást, sok örömet a tálalásban!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése