Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2014. december 16., kedd

Tálaló tálka sajtból

Nem is tudom, igazából ez nem is egy recept, inkább egy ötlet. Ünnepek környékén az ember sokszor töri a fejét, nem is az ételeken, hanem újabb asztaldíszeken, terítékeken, tálalási megoldásokon. Erre nyújthat alternatívát ez a sajtból készült tálka, ami viszonylag egyszerűen elkészíthető. Tálalható benne bármilyen saláta, keskenyebb peremmel akár elrendezhetünk benne egy komplett fogást is. Felhasználásának csak a fantáziánk szab határt.

Hozzávalók:

reszelt trappista sajt

Elkészítése:

Egy nagyobb átmérőjű teflon bevonatú serpenyőt közepes lángon szárazon felmelegítünk, de ne legyen túl forró. A trappista sajtot a reszelő legkisebb lyukán lereszeljük, majd a serpenyőben elrendezzük. A sajt mennyiségét szemre tudjuk meghatározni, úgy szórjuk bele a serpenyőbe, hogy lehetőleg ne legyenek rések, de túl vastagon se szórjuk. Kiterjedése akkora legyen, hogy minél nagyobb az "alapunk" átmérője, annál nagyobb tálka lesz belőle a végén.

Ha a sajt a serpenyőben van, akkor hagyjuk szépen közepes lángon sülni. Amikor láthatóan a széle barnulni kezd (világos barna legyen csak, ne süssük túl, mert nagyon száraz lesz), akkor egy lapátkanállal, esetleg egy spatulával alányúlunk és egy hirtelen, határozott mozdulattal átfordítjuk a másik oldalára és ott is megsütjük.

Sütés közben készítsünk ki egy megfelelő edényt, amelyen megformázhatjuk a sajtunkat. Erre a célra a legmegfelelőbb egy leveses csésze, esetleg egy nagyobb bögre, vagy ezekhez hasonló bárminemű konyhai edény, eszköz, ami bírja azért a meleget.

Ha a sajtkorongunk másik fele is megsült, akkor kiemeljük a serpenyőből és a kikészített, lefordított edényünkre helyezzük, széleit körben az edény pereme és oldala mentén lenyomkodjuk vigyázva, mert forró.

Pár pedig hagyjuk, amíg kihűl, akkorra felveszi az eszköz aljának alakját, majd lapjára állítjuk és kezdődhet a tálalás.

A tányérka, tálacska a benne felszolgált étel elfogyasztását követően elfogyasztható!

Jó próbálkozást, sok örömet a tálalásban!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...