Hozzávalók (3-4 személyre):
40 dkg afrikai harcsa filé (színhús)
egy nagy doboz kókusztej (6 dl, sűrítményből is megfelelő)
darabka gyömbér
egy lime leve (ha nincs, akkor egy kisebb citrom)
2-3 kisebb chili
néhány evőkanál szójaszósz
néhány evőkanál olívaolaj
Körethez:
4 közepes darab krumpli
étolaj
Elkészítése:
Az étel legegyszerűbben egy wokban készíthető el. De mielőtt nekilátnánk az elkészítésének, előtte egy nappal pácoljuk be a halat. A harcsafilét vágjuk nagyobb, ízlésünk szerinti darabokra, majd az olívaolaj-lime-szójaszósz keverékébe forgassuk bele, reszeljük hozzá a friss gyömbért és hűtőszekrényben egy napig pácoljuk (ízlés szerint kerülhet bele kevés reszelt fokhagyma is). Pár óránként, ha nem felejtjük el, akkor átforgatjuk, hogy a pác egyenletesen mindenhol átjárja.
A következő napon, amikor a hal átvette a pác finom ízeit, folytathatjuk. Érdemes előbb a körettel kezdeni, mert az tart tovább. A krumplit nagyobb darabokra vágjuk és puhára főzzük, de vigyázzunk, hogy ne főjön szét. Ha nem szereti valaki a krumplit, akkor készíthet párolt rizst, főzhet tésztát is (kínai üvegtésztát). Ha a krumplinál maradunk, akkor a megfőtt krumplit leszűrjük, majd a nagyon magas hőmérsékletűre melegített wokba (annyira forró legyen, hogy már füstöljön) néhány evőkanál étolajat öntünk és néhány perc alatt átpirítjuk.
A wokban folytatjuk a főzést. Az üres wokot visszatesszük a tűzre, ismét felforrósítjuk, öntünk bele pár evőkanál étolajat, majd mehet bele a hal, amit folyamatosan átkeverve, átforgatva átsütünk. Ez mindössze pár percet vesz csak igénybe, a keverésnél vigyázzunk, nehogy összetörjük a halat. Ha a hal átsült, akkor felöntjük a kókusztejjel és pár percig forraljuk -ne felejtsük a chilit se beledobálni-, amíg besűrűsödik kissé.
Só nem kell bele, mert a szójaszósz adja a sós alapízt.
A kész kókusztejes halat a krumplira (vagy amit készítettünk) halmozzuk és ehetünk is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése