Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2015. február 5., csütörtök

Harcsa kókusztejben

Régóta ki akartam próbálni a kókusztejet, de eddig valahogyan kimaradt. Úgy gondoltam, hogy első próbálkozásom valami egyszerű, könnyen elkészíthető, összedobálható étel lesz ezzel a különleges hozzávalóval, így arra jutottam, hogy egy kis afrikai harcsafilét bepácolok, megsütöm, majd a kókusztejben főzöm még kicsit. Az eredmény nagyon meglepő, de annál finomabb lett. Gyengéden fűszeres, a nyelv hegyét éppen csípő, édeskés, sós, kókuszos finomság. Mondhatnám, hogy némi ázsiai beütése van a dolognak, de ezen még azért akad némi csiszolni való. Szóval egy egyszerű, húszperces ebéd vagy vacsora ötlet.

Hozzávalók (3-4 személyre):

40 dkg afrikai harcsa filé (színhús)
egy nagy doboz kókusztej (6 dl, sűrítményből is megfelelő)
darabka gyömbér
egy lime leve (ha nincs, akkor egy kisebb citrom)
2-3 kisebb chili
néhány evőkanál szójaszósz
néhány evőkanál olívaolaj

Körethez:

4 közepes darab krumpli
étolaj

Elkészítése:

Az étel legegyszerűbben egy wokban készíthető el. De mielőtt nekilátnánk az elkészítésének, előtte egy nappal pácoljuk be a halat. A harcsafilét vágjuk nagyobb, ízlésünk szerinti darabokra, majd az olívaolaj-lime-szójaszósz keverékébe forgassuk bele, reszeljük hozzá a friss gyömbért és hűtőszekrényben egy napig pácoljuk (ízlés szerint kerülhet bele kevés reszelt fokhagyma is). Pár óránként, ha nem felejtjük el, akkor átforgatjuk, hogy a pác egyenletesen mindenhol átjárja.

A következő napon, amikor a hal átvette a pác finom ízeit, folytathatjuk. Érdemes előbb a körettel kezdeni, mert az tart tovább. A krumplit nagyobb darabokra vágjuk és puhára főzzük, de vigyázzunk, hogy ne főjön szét. Ha nem szereti valaki a krumplit, akkor készíthet párolt rizst, főzhet tésztát is (kínai üvegtésztát). Ha a krumplinál maradunk, akkor a megfőtt krumplit leszűrjük, majd a nagyon magas hőmérsékletűre melegített wokba (annyira forró legyen, hogy már füstöljön) néhány evőkanál étolajat öntünk és néhány perc alatt átpirítjuk.

A wokban folytatjuk a főzést. Az üres wokot visszatesszük a tűzre, ismét felforrósítjuk, öntünk bele pár evőkanál étolajat, majd mehet bele a hal, amit folyamatosan átkeverve, átforgatva átsütünk. Ez mindössze pár percet vesz csak igénybe, a keverésnél vigyázzunk, nehogy összetörjük a halat. Ha a hal átsült, akkor felöntjük a kókusztejjel és pár percig forraljuk -ne felejtsük a chilit se beledobálni-, amíg besűrűsödik kissé.

Só nem kell bele, mert a szójaszósz adja a sós alapízt.

A kész kókusztejes halat a krumplira (vagy amit készítettünk) halmozzuk és ehetünk is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...