Összes oldalmegjelenítés

2015. március 21., szombat

Puncsszelet

Imádom a puncsos sütiket, mindenféle verzióban. Sajnos a cukrászdákból már régen "kihalt" gyermekkorom kedvence, az a fajta puncsos mignon, amikor a tészta apró darabkákból volt összeállítva baracklekvárral, rummal és kívülről finom puha fondant bevonat tette teljessé az élményt, az igazi puncsos íz élményét. Manapság piskótalapok, közte egy kis vajkrém és "ropogós" rózsaszín fondant a puncsos mignon, aminek nem sok köze van ahhoz, amit annak idején jó ízzel evett az ember. Ez annak köszönhető vajon, hogy a cukrászok spórolnak és olcsóbban kell kihozniuk egy szelet sütit és kispórolják a hozzávalókat, vagy nincsenek már igazi cukrászok, akik tudják hogyan készültek ezek a sütemények nem tudom, de az tény, hogy már ez sem a régi. Biztos vannak, vagyis remélem, hogy vannak még kivételek, olyan helyek, ahol számít, hogy ne csak kinézzen, hanem olyan legyen, amilyennek lennie kell ízében is egy szelet süteménynek.
De elkalandoztam nagyon. Szóval kaptam egy receptet, egy puncsos süti receptet. És mivel imádom a puncsos sütiket, így kipróbáltam. Kicsit macerás, de finom lett az eredmény. Csak az a jó öreg puncsos mignon, az mennyire hiányzik nekem...

Hozzávalók:

A tésztához:

6 egész tojás
20 dkg kristálycukor
2 csomag puncs pudingpor
1 csomag vaníliás pudingpor

A krémhez:

3 tojás sárgája
17 dkg porcukor
25 dkg margarin (vagy vaj)
1/2 dl rum (vagy rumaroma)

A tetejére kerülő tojásfehérje habhoz:

3 tojás fehérje
16 dkg kristálycukor
1 kávéskanál citromlé

+ reszelt csoki

Elkészítése:

A sütemény elkészítése annyiban macerás, hogy gőz fölött készül. Első lépésként készítsük el a tésztát. Gőz fölött verjük kemény habbá a 6 tojás fehérjét 10 dkg kristálycukorral, majd vegyük le a gőzről.
A maradék cukrot a tojások sárgájával verjük fehéredésig (ezt már nem gőz fölött), majd keverjük bele a puncsos és a vaníliás pudingport, végül óvatosan forgassuk bele a gőz fölött felvert tojásfehérje habot.
Az előkészített masszát süssük 180 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőben 15-20 percig (tűpróbáig), gázon közepesnél kicsit erősebb fokozaton. Ne süssük túl, ne szárítsuk ki! A megsült tésztát hagyjuk hűlni. Míg hűl, foglalkozhatunk a krémekkel.

Folytassuk azzal a krémmel, ami a tésztára kerül.

A tojássárgákat a többi hozzávalóval habosra kikeverünk, majd a kihűlt tésztára kenjük. Így szólt a recept eredetileg. Én azonban, mivel nem bízok a nyers tojásban manapság, gőz fölött habosra vertem a cukorral, majd mikor kihűlt, akkor kevertem tovább a margarinnal és a rummal habos krémmé. Biztos, ami biztos alapon, így nem lesz benne nyers tojás.

Utolsó lépésként a tetejére kerülő habot készítsük el. Vízgőzön verjük fel a maradék 3 tojás fehérjét a többi hozzávalóval, amikor már jó kemény vegyük le a gőzről, hagyjuk hűlni és kenjük a sütemény tetejére.

Várjunk amíg az egész süti teljesen áthűl, majd ízlésünk szerint szeleteljük és fogyasztható is.

Tálaláskor reszelhetünk a tetejére csokit (amit én elfelejtettem megtenni...).









1 megjegyzés:

  1. nagyon tetszik, jó kis recept.a barackdzsem mindenhez isteni...ezért kell most sokat elraktározni, mert itt a szezonja :) Nekem ez a recept vált be amit itt találtam http://glurl.co/barackos , küldöm Nektek is, hajrá, szorgoskodjunk

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...