Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2015. július 12., vasárnap

Tarka saláta ehető virágokkal ehető tálkában

Az ehető tálka elkészítési módja -amely sajtból készül pillanatok alatt- már megtalálható a blogon. Most került bele egy kis rukola, pácolt csirkemell, citromrépa, valamint gyümölcsök és ehető virágokkal dobtam fel, hogy nyárias hangulatú legyen. Mivel minden egyes része, így az a tálka is ehető, amiben tálaltam, így egy tartalmas, de mégis könnyed nyári ebédnek is beillik. Elkészítése egyszerű, kinézete miatt vendégvárónak is beillik.

Hozzávalók (1 személyre):

1 marék rukola
1 kisebb citromrépa
1 marék faeper (ennek hiányában friss áfonya)
1 marék piros ribizli
fél csirkemell filé
kb. 20 dkg trappista sajt
pár darab vadárvácska és körömvirág (ez szirmaira szedve)
szójaszósz, szezámmag, lenmag
fél lime leve
olívaolaj

Elkészítése:

Érdemes a csirkemellet egy nappal korábban bepácolni, mert úgy lesz a legfinomabb, így kezdjünk azzal. A megtisztított, formázott csirkemell filét gazdagon meglocsoljuk szójaszósszal és hűtőben pácoljuk egy napig, időnként megforgatjuk. Ha nincs ennyi időnk, akkor pár óra is elég, de minél tovább áll, annál finomabb lesz. Az étel hozzáadott sót nem tartalmaz, a szójaszósz adja a sós ízt.

Az ehető tálka készítése itt található, elkészítése egyszerű, de vigyázni kell, hogy ne szakadjon el.

Az előkészületek után kezdődhet az érdemi munka.

A rukolát megmossuk, leszárítjuk, nagyobb száraitól megszabadítjuk. A gyümölcsöket megmossuk, leszárítjuk. A citromrépát megtisztítjuk, majd vékonyan felszeljük és metéltre vágjuk. Az ehető virágokat megmossuk, a körömvirág szirmait leszedjük.

A csirkemellet kivesszük a pácból, leitatjuk a felesleges szójaszószt, meglocsolgatjuk olívaolajjal, majd lenmag és szezámmag keverékébe forgatjuk, mintha paníroznánk, jó vastagon, gazdagon. Egy serpenyőt felteszünk a tűzre, majd a csirkemellet mindkét oldalán átsütjük. A sütés közepes hőfokon történjen, hogy belül is legyen ideje a húsnak átsülni, a nyers, vagy nem megfelelően átsült csirkehús fogyasztása nem ajánlott! Aki nem biztos a dolgában, hogy serpenyőben át tudja sütni megfelelően a mellet, süsse át mindkét oldalon, majd berakhatja 200 °C-os sütőbe 20 percre, így biztosan nem marad nyers. Arra figyeljünk, hogy ne szárítsuk ki a húst, mert akkor élvezhetetlenné válik.
A megsült csirkemellet hagyjuk 10 percig deszkán pihenni, majd vékonyan felszeleteljük.

A serpenyőben visszamaradt olívaolajos, kétféle magos, lesült pici darabokat tartalmazó pörzsanyagot egy lime levével fellazítjuk, ez lesz a salátaöntet.

Ha minden készen áll, összeállíthatjuk a salátát.

A rukolát lelocsolgatjuk az öntettel, hozzáadjuk a citromrépa darabokat, összekeverjük. Ezt követően óvatosan bánjunk ételünkkel, hogy szép maradjon. Az előkészített tálkába teszünk kevés salátát, majd teszünk rá a hússzeletekből, ribizliből, faeperből, megint saláta és így tovább, hogy mindenhová jusson mindenből, minden falatban benne legyen minden íz.

Amikor tele van a tálka, akkor megszórjuk körömvirág szirmokkal és vadárvácska virágokkal.

Langyosan fogyasztjuk, de előtte gyönyörködjünk benne...




1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...