Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2015. november 14., szombat

Lúdláb - saját felfogásomban

A lúdláb gyerekkori kedvenceim közé tartozik. Még abból az időből, amikor még a cukor, a tej, a tejszín, a vaj és hasonló dolgok nem tabutémák voltak a cukrászatban (tisztelet a kivételnek a mai időkben működő cukrászok esetében, akik még ismerik ezeket a hozzávalókat). A krémes, a lúdláb, a Rigó Jancsi, a képviselő fánk és még sorolhatnám. Mennyire más volt íz íze, az állaga. Szóval ez a recept nem autentikus. Egyszerűen csak próbáltam felidézni a régi ízeket, majd valahogyan reprodukálni úgy, ahogyan nekem tetszik. Házias, egyszerű, finom. Érdemes kipróbálni, mert bár nem lesz olyan szép mint a bolti, de nem is vagyunk cukrászok.

Hozzávalók:

Tésztához:

5 tojás (méretes)
8 dkg cukor
0,5 dl tej
8 dkg liszt
9 dkg  finomliszt
1 csomag sütőpor
2 dkg natúr kakaópor

Krémhez:

1 db tojás
2 csomag vaníliás cukor
6 evőkanál porcukor
2 evőkanál sima, cukrozatlan kakaópor
1 dl víz
25 dkg vaj (margarin)

Meggybetét:

40 dkg meggy (fagyasztott vagy befőtt)
3 evőkanál cukor
csipet fahéj
étkezési keményítő

Mázhoz:

2 dkg kakaó
7 dkg cukor
0,5 dl víz
5 dkg vaj

Elkészítése:

A sütőt indítsuk el, légkeveréssel 160 °C-ra, hogy legyen ideje felmelegedni. A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát, mintha piskótát készítenénk. A tojásokat különválasztjuk, a fehérjét pici sóval kemény habbá verjük, a sárgákat cukorral habosra keverjük, majd mindent beleforgatunk, végül a kemény tojáshabbal lazítjuk. A tésztát aztán egy kb. 25*40 sm-es tepsibe öntjük, amit előtte kivajaztunk és liszttel behintettünk. 160 °C-on kb. 30 percig, tűpróbáig sütjük. Ne süssük túl, ne szárítsuk ki. Ha a tészta készen van, hagyjuk kihűlni.

A krém következik. A vaj kivételével valamennyi hozzávalót alaposan összedolgozunk, majd a tűzön folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Aki nem biztos magában, vízgőzön végezze a tevékenységet. Akkor jó a krémalap, ha sűrűn folyós. Ha készen van, hagyjuk kihűlni, majd habosra keverjük a puha vajjal (margarinnal). Löttyintünk bele kevés rumot is, ki ne maradjon.

A krémet egy meggyes betéttel dúsítjuk. Ez úgy készül, hogy a meggyet a cukorral és a fahéjjal feltesszük a tűzre, amikor kidobta a levét, akkor étkezési keményítővel besűrítjük. Sűrű, nehezen folyó állagú legyen. Hagyjuk kihűlni.

Ha kihűlt, belekeverjük a krémbe, ami így áll készen a további használatra.

A közben kihűlt tésztát elővesszük és az összeállított kémet ráhalmozzuk a tetejére és szépen elsimítjuk rajta. Olyan magas legyen a tepsi, hogy a krém bővel elférjen a tészta tetején.

Ha a krémet rákentük, akkor a hűtőbe tesszük dermedni. Közben elkészítjük a mázat.

A máz lehet tortabevonó is, akkor keményebb mázat kapunk. Én jobban szeretem a főzött mázat, így ezt készítettem. A hozzávalókat összefőzzük, majd mikor jó sűrű, levesszük a tűzről, beledobjuk a vajat és addig kevergetjük, míg elolvad benne. Várunk pár percet, hogy hűljön, majd a süti tetejére kenjük.

Mehet vissza a hűtőbe, hogy a máz is megdermedjen.

Ha minden megdermedt, akkor tetszés szerint felvágjuk és fogyasztható is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...