Összes oldalmegjelenítés

2015. november 28., szombat

Kürtőskalács - autentikus recept

Kedves kollégáim Erdélyben voltak és megleptek egy kürtőskalács sütő kézi készülékkel, amelyhez készítői receptet is mellékeltek (tekintettel a származási helyre bátorkodtam autentikusnak hívni...). Kürtőskalács és nem kürtöskalács ráadásul... Számomra a legmeglepőbb az volt, hogy ez az édesség nem parázson, faszénen és egyéb látványos módon, hanem egyszerűen, olajban kisütve készül. Pár hozzávaló, egyszerű, gyors elkészítés, gyakorlatilag fillérekből. Mondhatom, hogy az a nyolc darab, ami elkészült ebből az adagból mindennel együtt kijött 500 Ft-ból, tehát alig több, mint 60 Ft-ba került egy kalács!

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
5 dkg cukor
1 tojássárga
2 dkg élesztő
pici só

valamint

1 kűrtőskalács sütő kézi készülék

Elkészítése:

Kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a cukrot a tojássárgát és a lisztet. Alaposan kidolgozzuk, puha, rugalmas tésztát készítünk. A kidolgozott tésztát fél óráig pihentetjük, kelni hagyjuk. Fél óra után a tésztát 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd ujjnyi (férfi mutatóujj) szélességben felcsíkozzuk. A sütőfát beolajozzuk, a tésztacsíkokat feltekerjük a fára úgy, hogy az egyes rétegek átfedjék egymást, majd forró olajban aranybarnára sütjük. A megsült kalácsokat a fáról lehúzzuk és a még forró kalácsot ízlésünk szerint darált cukrozott dióba, fahéjas cukorba forgatjuk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...