Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2015. december 13., vasárnap

Crème brûlée

Puccos édesség mondhatnánk, éttermek étlapján szerepel. De otthon is néhány hozzávalóból egyszerűen és gyorsan elkészíthető finomság, gyakorlatilag egy sült sodó, a tetejére pirított cukorral. A L'ecsó című film óta tudjuk, hogy a nagyszerűség titka az egyszerűség... A legnehezebb dolog a tetejére rásütni a cukrot úgy, hogy "szép" legyen (ezen van még mit csiszolnom). Ehhez a legalkalmasabb eszköz a már sok helyen kapható cukrász fáklya. Ennek hiányában magas fokozatú grill (bár félő, hogy ez a krém állagára is hatással lesz) is jó.

Hozzávalók (3 adaghoz):

3 dl zsíros habtejszín (főzőtejszín nem jó)
3 nagyobb tojás sárgája
60 gr cukor
1 vaníliarúd

ami még elengedhetetlen, a speciális sütőformák és a curkász fáklya.

Elkészítése:

A tejszínt a vaníliarúddal (aminek előbb kikapartuk a magjait) forrásig melegítjük. Közben a cukrot a tojások sárgájával alaposan eldolgozzuk egy kézi habverővel. A forró tejszínt óvatosan összedolgozzuk a tojással, de tényleg óvatosan, nehogy rántotta legyen. Ha csomósnak tűnik, szűrjük le, vegyük ki a vaníliarúd maradékát.
A kész alapot aztán beleöntjük a crème brûlée formákba (3 formára elég a mennyiség), a tetejükről leszedjük egy kanál segítségével a habot, a formákat egy tepsibe tesszük, majd felöntjük forró vízzel úgy, hogy a víz a formák feléig érjen. Ezt követően a tepsit a 165°C-ra előmelegített sütőbe toljuk 40 percre és megsütjük (gőzöljük). Ha a sütő régebbi típus és nem szigetel jól az ajtaja, akkor egy alufóliával fedjük le a tepsit, hogy a keletkező gőz ne szökjön el.

Ha kész, hagyjuk hűlni. Amikor langyosra hűlt, akkor megszórjuk a tetejét cukorral és a cukrász fáklyával ráolvasztjuk (karamellizáljuk). Ha ilyen eszközünk nincs, akkor dugjuk pár percre a grill alá, de nem ez a legjobb megoldás, mert a krémet tönkreteheti.

Az eredmény a ropogós karamellizált cukorréteg alatt egy finom vaníliás puding állagú vaníliakrém.

Ellenállhatatlan.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...