Összes oldalmegjelenítés

2015. december 13., vasárnap

Crème brûlée

Puccos édesség mondhatnánk, éttermek étlapján szerepel. De otthon is néhány hozzávalóból egyszerűen és gyorsan elkészíthető finomság, gyakorlatilag egy sült sodó, a tetejére pirított cukorral. A L'ecsó című film óta tudjuk, hogy a nagyszerűség titka az egyszerűség... A legnehezebb dolog a tetejére rásütni a cukrot úgy, hogy "szép" legyen (ezen van még mit csiszolnom). Ehhez a legalkalmasabb eszköz a már sok helyen kapható cukrász fáklya. Ennek hiányában magas fokozatú grill (bár félő, hogy ez a krém állagára is hatással lesz) is jó.

Hozzávalók (3 adaghoz):

3 dl zsíros habtejszín (főzőtejszín nem jó)
3 nagyobb tojás sárgája
60 gr cukor
1 vaníliarúd

ami még elengedhetetlen, a speciális sütőformák és a curkász fáklya.

Elkészítése:

A tejszínt a vaníliarúddal (aminek előbb kikapartuk a magjait) forrásig melegítjük. Közben a cukrot a tojások sárgájával alaposan eldolgozzuk egy kézi habverővel. A forró tejszínt óvatosan összedolgozzuk a tojással, de tényleg óvatosan, nehogy rántotta legyen. Ha csomósnak tűnik, szűrjük le, vegyük ki a vaníliarúd maradékát.
A kész alapot aztán beleöntjük a crème brûlée formákba (3 formára elég a mennyiség), a tetejükről leszedjük egy kanál segítségével a habot, a formákat egy tepsibe tesszük, majd felöntjük forró vízzel úgy, hogy a víz a formák feléig érjen. Ezt követően a tepsit a 165°C-ra előmelegített sütőbe toljuk 40 percre és megsütjük (gőzöljük). Ha a sütő régebbi típus és nem szigetel jól az ajtaja, akkor egy alufóliával fedjük le a tepsit, hogy a keletkező gőz ne szökjön el.

Ha kész, hagyjuk hűlni. Amikor langyosra hűlt, akkor megszórjuk a tetejét cukorral és a cukrász fáklyával ráolvasztjuk (karamellizáljuk). Ha ilyen eszközünk nincs, akkor dugjuk pár percre a grill alá, de nem ez a legjobb megoldás, mert a krémet tönkreteheti.

Az eredmény a ropogós karamellizált cukorréteg alatt egy finom vaníliás puding állagú vaníliakrém.

Ellenállhatatlan.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...