Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2015. december 22., kedd

Göngyölt csirkecomb egy kis ázsiai beütéssel

Megint feladta a leckét a húsbeszerzés. Inkább nem is részletezem. Ha nem egy nagyobb városban lakik az ember, akkor azt kapja, ami van. No mindegy is. Eredetileg csirke felsőcombokból gondoltam elkészíteni ezt a hirtelen ötletből eredő ételt, de mivel ezt -sem- kaptam, csak egész combokat, így ebből készült. Kicsit tovább tartott, mert az egész combokat több időbe telt filézni, de amúgy finom lett az eredmény. Legalább a végeredmény kárpótolt.

Hozzávalók (3 személyre):

3 egész csirkecomb
szójaszósz, bors, gyömbér, méz, fokhagyma, (chilis) olívaolaj, Worchesterhire szósz
néhány fogpiszkáló

Elkészítése:

A csirkecombokat filézzük ki. Mondanám, hogy kérjük meg a hentesünket (mint a külföldi főzős műsorokban szokták volt mondani), de nyilván ezt csak a hentessel rendelkező főzni vágyó tudja megtenni. Így tehát ránk hárul a harci feladat, hogy elbánjunk a combokkal és kiszedjük a csontokat. Nem nagy dolog egyébként, éles kés kérdése. A felső részről kezdve a combcsont mentén két oldalt leválasztjuk a húst, majd haladunk az alsó rész felé. Lehet, hogy az első még kicsit ügyetlenebbül megy, de a második után már biztos lesz a siker. Minden csak gyakorlás kérdése. A filéket megszabadítjuk a felesleges zsírtól és lógó bőrdaraboktól (a csontok mehetnek a húslevesbe), majd egy tálba tesszük és meglocsolgatjuk bőven szójaszósszal és Worchesterhire szósszal (ha ez nincs otthon, elhagyható). A szójaszósz miatt az ételünket nem fogjuk már sózni.
Míg a hús pácolódik, addig egy darabka gyömbért, két fokhagymagerezdet lereszelünk, adunk hozzá egy evőkanál mézet, olívaolajat (nekem chilis olajam van, így azt tettem bele), szójaszószt és Worchestershire szószt, majd alaposan elkeverjük az elegyet.
Negyed óra után a húst a bőrös oldalával a deszkára fordítjuk, a húst megkenjük az imént elkészített eleggyel, majd feltekerjük. A tekerésünket (hajtásunkat) néhány helyen fogpiszkálóval rögzítjük és a munka dandárjával elkészültünk.
Ezt követően egy serpenyőben kevés olívaolajon a húsokat körben hirtelen elősütjük, majd berakjuk egy tepsiben a 200 °C-os alsó-felső sütési módban várakozó sütőbe, ahol 40 percig sütjük. Lefedni nem kell. 40 perc elteltével 250 °C-os grillre váltunk és 5 perc alatt befejezzük a hús sütését.
A kész húst kivesszük a sütőből, kikapjuk a fogpiszkálókat, meglocsolgatjuk a tepsiben összegyűlt szafttal és tálalhatunk is.
Kerülhet mellé párolt rizs (esetemben), krumplipüré, saláta, bármi, amit kívánunk.
Elkészíthetjük ezt az ételt bármilyen más baromfi combjával is, nyilván nagyobbacska madaraknál nagyobbacska lesz a tekercs is.
Akár még az ünnepi asztalra is felkerülhet az étel kellő cicomával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...