Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2016. január 9., szombat

Panna cotta szilvaszósszal

Idei első receptem. Régóta szeretném kipróbálni, most jött el az ideje. Talán a világ legegyszerűbb desszertje, de mégis különleges. Az állaga, az íze, a kinézete. Mindenhogyan nagyon jó. Néhány hozzávalóból egyszerűen és gyorsan. Érdemes kipróbálni és kísérletezni más szószokkal, gyümölcsökkel. Biztosan nem fog csalódást okozni.

Hozzávalók (3-6 személyre):

160 ml zsíros tej
400 ml zsíros tejszín (főzőtejszín nem jó)
140 gr natúr joghurt (ekkora kiszerelésű joghurtot vásároltam, a többi hozzávaló ehhez lett igazítva)
1 rúd vanília
10 dkg cukor
6 lap zselatin (annyi zselatin szükséges, amely a nagyjából 700 ml folyadékot megköti)

Elkészítése:

Sajnos miután bármilyen márkájú joghurtot vásárol az ember, tiszta savó az egész, így érdemes a savótól lehetőség szerint megszabadulni (hacsak nincs szerencséje valamilyen házi készítésű, sűrű finomsághoz). Finom szűrőbe öntve kb negyed óra alatt lecsepegtethető a savó. Ha előkészítettük a joghurtot, indulhat a dolog.
A tejszínt és a tejet feltesszük a tűzre, egy rúd vanília társaságában, amelynek a magjait előbb kikapartuk. A joghurtot egy hőálló tálba öntjük. Hagyjuk melegedni a tej és tejszín keverékét, addig a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, hogy teljesen megpuhuljanak. Ha a tejszín és a tej keveréke felmelegedett (nem kell felforralni), akkor beleöntjük a cukrot, elkeverjük, hogy felolvadjon, majd ráöntjük a joghurtra és alaposan összedolgozzuk (habverővel a legegyszerűbb). A kiázott vanília rudat eltávolítjuk, a zselatinlapokból, amelyek mostanra teljesen felpuhultak kinyomkodjuk az összes vizet és a meleg folyadékba tesszük. Habverő segítségével alaposan eldolgozzuk az egészet, néhány per alatt eltűnik a keverékben a zselatin. A kész alapot egy kancsóba töltjük (ebből könnyebb adagolni), majd az előkészített formákba öntjük.
Több lehetőség van a tálalásra. Esetemben 0,5 dl-es pici műanyag poharakba töltöttem színültig, ebből 6 adag lett. Ezen kívül 1 dl-es üvegpoharakba töltöttem a maradékot, ebből így három adag lett.

Ha készen vagyunk nincs más dolgunk, mint várni, míg a zselatin megdermed, ez hűtőben 1-2 óra. Tálaláskor vagy az üvegpohárban hagyjuk, amely tetejére kanalazunk a finom szószból, amit készítettünk, vagy kifordítjuk a formákból és úgy öntözzük meg a finom gyümölcsszósszal (a formából úgy jön ki a legkönnyebben, ha egy pillanatra forró vízbe mártjuk, a pohár szélénél pedig óvatosan körbevágjuk).

Nagyon finom.

A gyümölcsszósz bármilyen, kedvünk szerinti gyümölcsből készülhet. Esetemben szilvából készült.

A szósz hozzávalói:

5 evőkanál cukor
5 evőkanál víz
25 dkg szilva

A szósz elkészítése:

A vizet és a cukrot feltesszük a tűzre, majd ha sűrű sziruppá válik, rátesszük a magozott szilvát és legalább 20 percig nagy lángon forraljuk. Gyakorlatilag rommá kell főzni a gyümölcsöt. Akkor lesz jó, ha nagyon besűrűsödik. Ha úgy néz ki, hogy már csak a gyümölcs héja maradt, akkor finom szűrőn keresztül átpasszírozzuk. Csipet őrölt fahéjjal és őrölt szegfűszeggel fűszerezzük. Az eredmény egy bársonyos, sűrű, mélyvörös (lila) színű, intenzív szilva ízű szósz.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...