Ha
kínaiban járok, akkor sosem hagyom ki a savanyú csípős levest. Első
emlékem erről az ételről, hogy nem mertem mindent megenni, amit a
tányérban találtam, mert akkor még nem tudtam mi az és lehetett ezt-azt
hallani arról, hogy miket meg nem esznek Kínában. Ez a bizonyos dolog a
fafülgomba volt, ami egy fekete lebernyegként terült el előttem és nem
volt csábító. Aztán megtudtam mi volt az és utána már nem okozott
gondot, sőt. A kínai konyha csak ajánlható mindenkinek, mert nagyon
színes, finom és laktató. Ez a leves biztosan nem autentikus így, de
ízében, illatában, küllemében hasonlít a nagy testvérre, ráadásul
pillanatok alatt készen van.
Hozzávalók (úgy 4 személyre)
25
dkg fagyasztott vegyes kínai zöldség mix, amiben valóban minden van a
bambuszrügytől a fafülgombáig (kiváló termékek kaphatóak már)
1 dl szójaszósz
pici csípős chili olaj (vagy Erős Pista, esetleg hegyes erős paprika vagy chili szósz)
pici Worcesterhire szósz
pici ecet
pici cukor
1,5 dl édes chili szósz (készen kapható)
1,5 dl édes chili szósz (készen kapható)
étkezési keményítő
víz
ízlés szerint tofu
Elkészítése:
A
zöldségeket egy megfelelő méretű fazékba tesszük, felöntjük annyi
vízzel, ami éppen ellepi és feltesszük a tűzre. Megízesítjük a felsorolt
ízesítőkkel, mindenből csak keveset tegyünk elsőre, hogy az ízét később
még beállíthassuk, korrigálhassuk, kivéve a szójaszószt és az édes chili szószt, mert az
attitűdjét ezek adják meg az ételnek. Sózni nem kell.
Addig
forraljuk, míg a zöldségek megpuhulnak (de nem esnek szét, kicsit ress
marad az állaguk). Ekkor mehet a kóstolás, hogy a keresett ízt
beállíthassuk, majd kevés étkezési keményítőt elkeverünk vízzel és ezzel
sűrítjük az ételt úgy, hogy kissé folyós, nyúlós állagú legyen. A tofut
a végén tesszük csak bele nagyobb darabokra vágva, nehogy szétessen.
Ennyi az egész, 15 perc.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése