Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
15 dkg reszelt trappista sajt
1 evőkanál tej
1 kis pohár tejföl (ami régen 2 dl-es volt)
1 nagyobb tojás
1 csomag szalalkáli
3/4 evőkanál só
1 evőkanál (őrölt) kömény
+ pereckiszúró forma
A tetejére:
1 kisebb tojás
ízlés szerint (őrölt) kömény, szezámmag, lenmag, egész mák, reszelt sajt
Elkészítése:
A hozzávalókból tésztát gyúrunk. A tészta ne ragadjon, sajnos manapság már semmi nem olyan kiszerelésben kapható, mint régen, így előfordulhat, hogy elsőre nem jön össze a megfelelő állag, de pici tejföllel, tejjel, esetleg liszttel hamar korrigálható a dolog.
Ha tészta elérte a megfelelő rugalmas állagát és nem ragadós, lefedjük, hogy ne száradjon ki és két órára félretesszük, hogy kipihenje magát.
2 óra pihentetés után lisztezett deszkára borítva nagyjából 1 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd pereckiszúróval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tetejét felvert tojással megkenjük és ízlés szerint a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, vagy valamilyen maggal.
A kész pereceket 200 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőben (gázon nagy fokozaton) 12 percet sütjük (vagy míg szép világos barna lesz).
Tekintettel arra, hogy a sütemény tésztájában szalalkáli van, nagyon figyeljünk a sütésnél! A sütőajtó kinyitásakor erős, ammónia szagú gőz csapódik ki, így óvatosan nyissuk ki a sütő ajtaját. A szúrós szag eltűnik, utóíz nem marad utána mire kihűl a perec és fogyasztható az eredmény.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése