
Hozzávalók (2 személyre):
30 dkg kanadai sütőtök (tisztított mennyiség)
1 kis fej vöröshagyma
olívaolaj
1 dl zsíros tejszín
só, bors, római kömény, koriander mag, friss gyömbér, friss citrom
1 szelet kenyér (zsemle)
Elkészítése:
A vöröshagymát felaprítjuk, majd kevés olívaolajon üvegesre sütjük. Rádobjuk a feldarabolt tököt, sózzuk, borsozzuk, majd pár percig pároljuk a hagymával együtt. Meghintjük egy csipet őrölt római köménnyel (óvatosan, mert nagyon intenzív fűszer), 1 csipet őrölt koriander maggal, egy darabka friss gyömbért szórunk rám meglocsoljuk kevés friss citromlével, majd annyi vízzel (esetleg húslevessel, alaplével) öntjük fel, amennyi éppen ellepi és addg főzzük, míg a tök megpuhul.
Ha a tök puha, lehúzzuk a tűzről, beleöntjük a tejszínt, majd alaposan összeturmixoljuk és leszűrjük.
A leszűrt, selymes levest visszatesszük a tűzre és egyet rottyantunk rajta.
Tálaláskor gyengéden pirított kenyér (zsemle) kockával, esetleg pirított tökmaggal megszórjuk, ha esetleg rendelkezésre áll, akkor meglocsoljuk pár csepp hidegen sajtolt tökmagolajjal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése