Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2016. október 23., vasárnap

Zöldséges marharagu

Azért így, hogy ne mindig pörkölt készüljön. A belekerülő zöldségektől változatosabb, tartalmasabb, színesebb lesz az étel, igazán melengető, ezeken a hűvös napokon. Készülhet persze bármilyen húsból, amit kívánunk, de időnként engedjük be a marhahúst is a konyhába, mert nagyon finom és tápláló. Ha egy olyan fazékban készül, aminek a füle bírja a hőt, akkor a sütőbe is betolható és szinte magától elkészül.

Hozzávalók (4 személyre):

1 kg marhahús, inkább a lazább részekből (nyak, esetleg lapocka)
25 dkg apró szemű gomba (csiperke, barna csiperke, laska, akár vegyesen)
1 jó nagy fej hagyma
pár szárzeller
néhány korty száraz vörösbor
só, bors, paprika, babérlevél
néhány evőkanál finomliszt
olívaolaj

Elkészítése:

A hagymát felkockázzuk, a húst nagyjából 2*2 cm-es darabokra vágjuk, a répát hasonló méretűre daraboljuk a hússal, a zellert felszeleteljük, a gombát, ha valóban apró szemű, akkor egészben hagyjuk, ha nagyobb, akkor felezzük, vagy negyedeljük.
Kezdődhet az étel elkészítése. Egy megfelelő méretű lábasba olívaolajat öntünk, majd a húsdarabokat gyengéden lisztbe forgatjuk és az olajban átpirítjuk. Ne pakoljuk nagyon tele az edényt, hogy tényleg piruljon inkább. A húsdarabokat, ha lett egy kis színük, kiszedjük az edényből, majd még pici olívaolaj és mehet rá a hagyma. Dinszteljük a hagymát, az edény aljára ragadt pirult darabokat gyengéden felkapargatjuk közben és picit sózzuk, hogy kidobja magából a vizet és hamarabb piruljon. Ha kapott egy kis színt a hagyma, akkor mehet rá a répa és a szárzeller, amivel átforgatjuk és pár percig sütjük, majd a gombafejek, amit szintén csak átforgatunk az alapban és mehet vissza a hús. Öntünk rá pár korty vörösbort, felöntjük vízzel (esetleg húsleveskockából készült alaplével, húslevessel) úgy, hogy majdnem ellepje (azért csak majdnem, mert a hús és a zöldségek is engedhetnek némi folyadékot), borsozzuk, mehet bele pár babérlevél, majd lassú tűzön fedő alatt készre pároljuk. Ilyenkor van az, ha az edény alkalmas rá, akkor betehetjük a sütőbe is 100 °C-ra és tartósabban magára hagyhatjuk. Igazából azért kell csak ránézni időnként, ha elszökne a leve, akkor pici folyadékkal pótoljuk. Mivel a főzés alatt nem igen kell kavargatni, így a zöldségek is szépen egyben maradnak és a végén a tányéron is szépen látszanak majd. Azért vigyázzunk, nehogy leégjen...
Ha a hús vajpuha, akkor picit levesszük a tűzről az edényt, majd pár perc múlva, mikor a zsiradék feljött a tetejére, meghintjük kevés fűszerpaprikával (akár csípőssel is ízlés szerint), majd egyszer átkeverjük, egyet rottyantunk rajta és készen van.
Friss puha kenyérrel tunkolva, de valami körettel is nagyon tartalmas, laktató étel. Tálaláskor meglocsolgathatjuk kevés tejföllel akár, biztosan nem fogja elrontani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...