Gombából nagyon sokféle módon készíthető leves. Ha valaki olyan szerencsés, hogy erdei gombához, éppen vargányához jut, akkor érdemes vele kísérletezni, hozzátéve, hogy egyszerűen elkészítve a legnagyszerűbbek ezek a hozzávalók. Martha Stewart egyik műsorában láttam ezt a receptet, azt felidézve készítettem el.
Hozzávalók:
2,5 dkg szárított vargánya
15 dkg hántolt árpa (gersli)
15 dkg apró szemű csiperke (barna csiperke)
2 szál sárgarépa
3 db zellerszál
marhahús alaplé (hiányában víz is megfelelő)
tejföl
liszt
só, bors
Elkészítése:
A szárított vargányát bő vízbe áztatjuk fél órára, majd azt követően fél órát főzzük (a recept szárított gombával mutatta a levest, én is ebből készítettem, gondolom friss gomba is jó hozzá, bár így talán koncentráltabb az íze).
A gerslit bő sós vízben puhára főzzük (kb 30-40 perc).
A sárgarépát és a szárzellert egyforma darabokra aprítjuk, a gombát negyedeljük (ha apró, ha nagyobb, akkor a répa és szárzeller méretére vágjuk), majd nagyon forró serpenyőben pár perc alatt kevés olajon aranybarnára pirítjuk, a megfőtt szárított vargányát feldaraboljuk.
Olívaolajban párolni kezdjük a répát, majd rádobjuk a szárzellert, ahogy puhulásnak indultak a zöldségek, akkor rátesszük a megfőtt gerslit, a gombákat, ráöntjük a vargánya főzővizét, felöntjük marha alaplével, sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, míg minden megpuhul.
Tejfölt pici liszttel elkeverünk, majd hőkiegyenlítéssel behabarjuk a levest.
Forrón tálaljuk.
Egyszerű, de nagyszerű...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése