Hozzávalók (4 főre):
A vaddisznósülthöz:
kb. 1 kg vaddisznócomb
2 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál méz
5 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma reszelve
só, bors, őrölt kömény, kakukkfű, borókabogyó, mustár, pici reszelt gyömbér (vagy őrölt gyömbér)
A tökfőzelékhez:
1 főzőtök (a fagyasztóból)
1 fej hagyma
1 nagy csokor kapor
olívaolaj
só, bors, fokhagyma
pár evőkanál tejföl
fél citrom leve
Elkészítése:
A vaddisznócombot lehártyázzuk, megtisztítjuk a nem szimpatikus részektől, majd a leírásban szereplő dolgokat összekeverjük és alaposan a húsba masszírozzuk (a hozzávalókat alaposan keverjük össze, hogy mártás sűrűségű, jó bevonóképességű legyen, ne folyjon le a húsról). A bemasszírozott húst fél órára félre tesszük, hogy feldolgozza a történteket és készen álljon a sütésre.
Egy sütőtepsit kibélelünk egy megvizezett és összegyűrt sütőpapírral, majd belefektetjük a húsunkat, pici vizet öntünk alá, szorosan lefedjük alufóliával és 2-3 órára a 150 °C-os sütőbe tesszük, alsó-felső sütési módban. Nehéz pontosan megmondani az időt, mert a hús kora határozza meg, hogy mikor kegyeskedik majd megpuhulni (vadhús). Óránként érdemes ránézni, hogy elkészült-e már, ha már jó puha, hogy szálakra lehet szedni, akkor készen van. Levesszük róla, az alufóliát és grill fokozaton, a hőfokot felemelve 200 °C-ra, rápirítunk cseppet. Ha van sütőzacskó otthon, akkor abban is elkészíthetjük, csak nehezebb a puhaságot ellenőrizni.
Az elkészült húst pihentetjük, az alatta lévő szaftot leszűrjük. Most nem sűrítettem, de pici keményítővel sűríthetjük, úgy bevonóképesebb és inkább mártásra hasonlító lesz a végeredmény. Ízlésünk szerint járjunk el (vagy a mindenmentességünk szerint, a fűszerek tekintetében is...).
Amíg a hús sül, addig készítsük el a főzeléket. Olívaolajon a finomra vágott hagymát megdinszteljük, majd rádobjuk a gyalult tök kb 10 %-át, fűszerezzük, pici vízzel felöntjük (ha igényli) és pároljuk negyed órát. Rúdmixerrel lezúzzuk, belerakjuk a finomra vágott kaprot, majd mehet bele a maradék tök és gyengéd tűzön készre főzzük. A végén tejföllel, citromlével frissítjük.
Az elkészült húst felszeleteljük, a tökfőzelék tetejére pakoljuk, a szafttal meglocsoljuk, még egy kis kaporral megszórjuk és készen van.
Nincsenek megjegyzések:
Új megjegyzések írására nincs lehetőség.