Hozzávalók (6-8 személyre):
egy kanadai sütőtök fele (ami alapból sem volt túlzottan nagy)
egy fej vöröshagyma
1 friss narancs leve
olívaolaj
vaj
1 púpozott evőkanál mascarpone
2 dl zsíros tejszín
különféle magok (tökmag, napraforgó, len, ízlésünk szerint)
só, bors, római kömény, szárított gyömbér
tökmagolaj
zöldség alaplé, vagy víz
Elkészítése:
egy evőkanál olívaolajon és egy diónyi vajon megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát (ha van salotta, az még jobb).
A töknek lehántjuk a héját, és felkockázzuk a húsát (én nem a magházas feléből készítettem, de nyilván a magházas rész is jó mag nélkül, illetve, ha valaki nagyon szereti ezt az ételt, akkor az egész tök is mehet, de akkor jó sok leves lesz a végén...). Pár percig forgatjuk a tököt, míg pici színt kap, majd felöntjük annyi alaplével (vagy vízzel), amennyi éppen ellepi és puhára főzzük. Sózzuk, ízesítjük frissen tekert borssal, őrölt római köménnyel és friss reszelt, vagy szárított gyömbérrel, belefacsarjuk egy narancs levét. Ha a tök puha, akkor egy púpozott evőkanál mascarpone és 2 dl tejszín keverékéhez szedünk a forró léből, elkeverjük és visszaöntjük a levesbe, majd alaposan leturmixoljuk.
Ha a turmixolás sikerült, nem szükséges szitán átküldeni. A sűrűségét beállítjuk ízlésünk szerint még alaplé, vagy víz hozzáadásával, illetve kóstoljuk és korrigáljuk az ízét. A kimert levesre pirított magok kerülnek és meglocsoljuk tökmagolajjal.
Fél óra az egész, könnyű, finom, melengető leves. Lehet, hogy még egészséges is...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése