Hozzávalók (1-2 személyre, étvágytól függően):
2 alaszkai tőkehal filé
különféle magok: fehér- és fekete szezámmag, napraforgó mag, lenmag, tökmag (kb 1-1 evőkanállal)
5 dkg reszelt sajt (ízlésünk szerinti fajta)
pár evőkanál pankó morzsa
1 tojás
só, bors, csili
reszelt citromhéj
olívaolaj
egy kisebb kígyóuborka
friss petrezselyem, kapor
pár evőkanál görög joghurt
Elkészítése:
Kezdjünk a körettel. Egy krumplipucolóval hosszú csíkokat szelünk az alaposan megmosott uborkából, majd vékony csíkokra vágjuk hosszanti irányban (úgy nézzen ki, mint a spagetti). Sózzuk, hagyjuk állni pár percet, míg összeesik, kinyomjuk, összekeverjük a görög joghurttal, a friss petrezselyemmel és kaporral, majd betesszük a hűtőbe pihenni (ízlés szerint mehet bele friss reszelt fokhagyma, szálakra vágott chili).
Jöhet a hal. A filéket tetszőleges méretű darabokra vágjuk (akár egyben is maradhat), majd sózzuk, borsozzuk, mehet rá ízlés szerint csilipehely és reszelt citromhéj.
Bekapcsoljuk a sütőt, 200 °C, alsó-felső sütés.
![]() |
a hal a bundában, sütés előtt |
A tojást elhabarjuk, majd a tojásos halat a magos-pankós-sajtos keverékbe hempergetjük és tepsire rakjuk.
Betoljuk a sütőbe és 10-15 perc alatt készre sütjük, míg a kéregnek szép színe lesz (figyelni kell).
Tálalhatunk. A friss joghurtos uborka, a halszelet, amit pár csepp olívaolajjal meglocsolgatunk. Esetleg egy szelet citrom, ha valaki igényli. Ennyi. Nagyon gyorsan készen van, még fél óra sem kell hozzá.
Jó kísérletezést!
Igen, több halat kellene ennünk, de én sem vagyok elég aktív ebben. Nagyon finom lehet a saláta a finom joghurttal.
VálaszTörlés