Elkészítése egy kis ügyességet igényel, de nem annyira vészes. A sütéskor kell inkább odafigyelni, nehogy leégjen és arra is, hogy ne szárítsuk ki.
4 db tojás
1,3 dl tej
11 dkg finomliszt
3 dkg olvasztott vaj, zsír (esetleg étolaj)
csipet só
Elkészítése
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá
verjük. A sárgákat a cukorral szintén habosra keverjük.
a fehérje után a sárga következik a cukorral |
Ha a sárgák a cukorral szépen kifehéredtek, akkor hozzáadjuk a tejet, az olvasztott zsiradékot és a lisztet. Ha mindent összekevertünk, akkor beleforgatjuk a fehérjehabot is, de óvatosan, hogy lehetőleg ne nagyon törjük össze.
beleforgatjuk a habot |
felhevítjük a serpenyőt |
majd beleöntjük a tésztát |
Ezt követően beleöntjük a tésztánkat és várunk. Úgy sütjük, mintha omlettet sütnénk. Ha a széle kezd megsülni, akkor az alja már jó lehet, ekkor szépen összetörjük az egészet, folyamatosan kevergetni, darabolni kezdjük a serpenyőben. Széles fejű fakanállal szoktam kevergetni, mert azzal tudom kevergetni és tudom darabolni is.
Szépen átsütjük az egészet. A darabolást addig folytatjuk, amíg a morzsás állapotot elérjük (ezért szerepel a nevében a morzsa, a császár pedig Ferenc József, mert ez volt a kedvence). Nem szabad nagy lángon sütni, mert hajlamos odakapni és akkor nem finom. Szép aranybarna legyen a színe, a morzsák mérete pedig ízlés szerinti.
sütés közben összetörjük |
cél: a morzsás állag ... |
Fontos még, hogy ne süssük túl, mert ha kiszárítjuk a lelkét is, akkor nem valami élvezhető.
... ízlés szerint |
Ha készen van, akkor baracklekvárral tálaljuk és porcukorral is megszórhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése