Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. január 29., vasárnap

Császármorzsa

Elkészítése egy kis ügyességet igényel, de nem annyira vészes. A sütéskor kell inkább odafigyelni, nehogy leégjen és arra is, hogy ne szárítsuk ki.

Hozzávalók

4 db tojás
a hozzávalók -a fehérjéből kemény habot verünk-
7 dkg cukor
1,3 dl tej
11 dkg finomliszt
3 dkg olvasztott vaj, zsír (esetleg étolaj)
csipet só

Elkészítése

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A  sárgákat a cukorral szintén habosra keverjük.

a fehérje után a sárga következik a cukorral

Ha a sárgák a cukorral szépen kifehéredtek, akkor hozzáadjuk a tejet, az olvasztott zsiradékot és a lisztet. Ha mindent összekevertünk, akkor beleforgatjuk a fehérjehabot is, de óvatosan, hogy lehetőleg ne nagyon törjük össze.

beleforgatjuk a habot
Aztán jön a sütés. A tészta állaga piskóta-alap szerű. Úgy készítjük, mintha piskótalapot sütnénk, csak a végén nem sütőbe toljuk tepsiben, hanem egy serpenyőben sütjük meg. Egy nagy méretű serpenyőt felforrósítunk, majd mikor jó forró, akkor lejjebb vesszük alatta a tüzet. Öntünk az edénybe két-három kanálnyi étolajat (vagy vajat, esetleg zsírt dobunk bele, a lényeg, hogy  az edénynek az alja mindenhol zsíros legyen).
felhevítjük a serpenyőt
majd beleöntjük a tésztát

Ezt követően beleöntjük a tésztánkat és várunk. Úgy sütjük, mintha omlettet sütnénk. Ha a széle kezd megsülni, akkor az alja már jó lehet, ekkor szépen összetörjük az egészet, folyamatosan kevergetni, darabolni kezdjük a serpenyőben. Széles fejű fakanállal szoktam kevergetni, mert azzal tudom kevergetni és tudom darabolni is.

sütés közben összetörjük
Szépen átsütjük az egészet. A darabolást addig folytatjuk, amíg a morzsás állapotot elérjük (ezért szerepel a nevében a morzsa, a császár pedig Ferenc József, mert ez volt a kedvence). Nem szabad nagy lángon sütni, mert hajlamos odakapni és akkor nem finom. Szép aranybarna legyen a színe, a morzsák mérete pedig ízlés szerinti.





cél: a morzsás állag ...






Fontos még, hogy ne süssük túl, mert ha kiszárítjuk a lelkét is, akkor nem valami élvezhető.

... ízlés szerint










Ha készen van, akkor baracklekvárral tálaljuk és porcukorral is megszórhatjuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...