Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. január 27., péntek

Egyszerű vaníliás-gyümölcsös kosárkák

Hozzávalók:

1 csomag készen kapható leveles vajas tészta
1 csomag vaníliás puding
0,7 liter tej
5 evőkanál cukor
valamilyen gyümölcs, ízlés szerint (meggy, cseresznye, barack, banán, áfonya, eper, málna, stb.)

Kellék: muffin sütőforma, a nagyobb átmérőjű fajta, sütőpapír csíkokra vágva


Elkészítése:

Szerintem a bolti leveles vajas tészta a "készen kapható" kategória legjobb tagjai közé sorolható. Kár lenne vele tökölni, mert sose lesz olyan leveles és finom, ha csak nem vagyunk mestercukrászok. És az ára is elfogadható, 300 Ft körül van egy 50 dkg-os csomag, ami sose jönne ki ennyiből, ha mi készítenénk.
a kosárkák tésztája kiszaggatva
Elkészítjük a pudingot. Készíthetnénk csokipudinggal, vagy tejszínessel, de ez vaníliás kosárka, így vaníliás puding kell hozzá. A szokásos módon (0,7 liter tejben 5 evőkanál cukorral felfőzve és sűrűre főzve) elkészítjük a pudingot. Kihűtjük.
Közben a leveles vajas tésztát, amely már kiengedett teljesen kinyújtjuk. Lisztezzük meg alatta a deszkát, mert ragadni fog. Lehet kapni már kinyújtott fajtát is, szerintem az úgy jó ahogy van, bár olyat még sosem vettem. A kinyújtott tészta kb 2-3 mm vastagságú legyen, de maximum 3 mm.
Én lemértem a muffin formámat (az átmérőjét és az oldalának a magasságát) és olyan kiszúrót kerestem, ami pont akkora kört adott, hogy kibélelhessem vele a formát. Ez az esetemben 10 cm-es körátmérőjű korongokat jelentett a tésztából, amit egy fagyis kehellyel oldottam meg. A kiszúrt korongokat bele kell tenni a lyukakba, de előtte a sütőpapír csíkokból egy kereszt alakot formázunk a lyukak alján úgy, hogy a szára 1-2 cm-rel túlnyúljon belőle. Erre a kiszedéskor lesz szükség. El is maradhat, de könnyebb kiszedni, ha babrálunk vele egy kicsit.
sütésre váró kosárkák
A tésztakorongokat beletesszük a forma lyukaiba. Elvileg a leveles vajas tészta nem ragad bele, mert a tészta vajtartalma megakadályozza azt. Ha nem bízunk a formánkban, akkor egy pici olajjal és az ujjaink segítségével egyesével kenjük ki a lyukakat.
Ha minden korong a helyén van, akkor mindegyik kosárkába teszünk a vanília pudingból, majd a gyümölcsökkel megszórjuk, ízlés szerint.
Ha kész, akkor a 175 °C-ra (keringetés+alsó sütés) előmelegített sütőben (gázsütőben inkább élénkebb tűznél, de ne a legnagyobb fokozaton) világos barnára sütjük kosárkáinkat, kb. 25-30 perc alatt, érdemes figyelni, hogy ne süssük túl. A krémmel nem kell túlzottan telerakni, mert süléskor emelkedni fog a krém és képes kimászni a formából.
Ha szép világos a széle a tésztánknak, akkor kivesszük a sütőből és a sütőpapír csíkjaink segítségével lassan kiemelgetjük a forma lyukaiból. Ha a krém kicsit mégis kiszaladt, akkor vágjuk körbe késsel a formánál, mert nem fogja kiengedni és eltörhet a kosárka.
a kész, megsült kosárka
Ha nagyon adunk a puccnak, akkor felvert tejszínnel díszíthetjük a tetejét, ha kihűlt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...