Hozzávalók:
1 csomag készen kapható leveles vajas tészta
1 csomag vaníliás puding
0,7 liter tej
5 evőkanál cukor
valamilyen gyümölcs, ízlés szerint (meggy, cseresznye, barack, banán, áfonya, eper, málna, stb.)
Kellék: muffin sütőforma, a nagyobb átmérőjű fajta, sütőpapír csíkokra vágva
Elkészítése:
Szerintem a bolti leveles vajas tészta a "készen kapható" kategória legjobb tagjai közé sorolható. Kár lenne vele tökölni, mert sose lesz olyan leveles és finom, ha csak nem vagyunk mestercukrászok. És az ára is elfogadható, 300 Ft körül van egy 50 dkg-os csomag, ami sose jönne ki ennyiből, ha mi készítenénk.
a kosárkák tésztája kiszaggatva |
Közben a leveles vajas tésztát, amely már kiengedett
teljesen kinyújtjuk. Lisztezzük meg alatta a deszkát, mert ragadni fog. Lehet
kapni már kinyújtott fajtát is, szerintem az úgy jó ahogy van, bár olyat még
sosem vettem. A kinyújtott tészta kb 2-3 mm vastagságú legyen, de maximum 3 mm.
Én lemértem a muffin formámat (az átmérőjét és az oldalának
a magasságát) és olyan kiszúrót kerestem, ami pont akkora kört adott, hogy
kibélelhessem vele a formát. Ez az esetemben 10 cm-es körátmérőjű korongokat
jelentett a tésztából, amit egy fagyis kehellyel oldottam meg. A kiszúrt
korongokat bele kell tenni a lyukakba, de előtte a sütőpapír csíkokból egy
kereszt alakot formázunk a lyukak alján úgy, hogy a szára 1-2 cm-rel túlnyúljon
belőle. Erre a kiszedéskor lesz szükség. El is maradhat, de könnyebb kiszedni,
ha babrálunk vele egy kicsit.
sütésre váró kosárkák |
Ha minden korong a helyén van, akkor mindegyik kosárkába
teszünk a vanília pudingból, majd a gyümölcsökkel megszórjuk, ízlés szerint.
Ha kész, akkor a 175 °C-ra (keringetés+alsó sütés)
előmelegített sütőben (gázsütőben inkább élénkebb tűznél, de ne a legnagyobb
fokozaton) világos barnára sütjük kosárkáinkat, kb. 25-30 perc alatt, érdemes figyelni, hogy ne süssük túl. A krémmel nem kell túlzottan
telerakni, mert süléskor emelkedni fog a krém és képes kimászni a formából.
Ha szép világos a széle a tésztánknak,
akkor kivesszük a sütőből és a sütőpapír csíkjaink segítségével lassan
kiemelgetjük a forma lyukaiból. Ha a krém kicsit mégis kiszaladt, akkor vágjuk
körbe késsel a formánál, mert nem fogja kiengedni és eltörhet a kosárka.
a kész, megsült kosárka |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése