Hozzávalók:
A tésztához
4 db tojás
4 evőkanál finomliszt (púpozott)
4 evőkanál cukor (csapott)
2 evőkanál natúr kakaópor
szükség esetén kevés tej
4 evőkanál finomliszt (púpozott)
4 evőkanál cukor (csapott)
2 evőkanál natúr kakaópor
szükség esetén kevés tej
A krémhez
1 csomag vaníliás pudingpor
5 evőkanál cukor
15 dkg margarin
Elkészítése:
Először elkészítjük a piskótalapot. Vékony piskótalapra van
szükség. 4 tojást írtam, de ez lehet 3 is vagy 5 is, a méretétől függően. A
lényeg az, hogy vékony piskótalapra van szükség. A tojásokat ketté választjuk,
majd a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A habot kiszedjük a
keverőtálból, majd a sárgáját a cukorral habosra keverjük (szépen kifehéredik
és a térfogata is megnő). Beleforgatjuk a lisztet és a kakaóport, ha nagyon
száraz lenne, akkor egy kis tejet adunk hozzá. Majd beleforgatjuk óvatosan a
fehérjét is. Az állaga a végén sűrű, nehezen folyós legyen. Egy nagy gáztepsibe
sütőpapírt teszünk, majd beleöntjük az alapot és készre sütjük, de csak a
tűpróbáig, mert nem kell kiszárítani! Én 160 °C-on szoktam sütni a piskótát
légkeveréssel (gázsütőben közepes fokozat körül lehet). Ha elkészült, akkor
hagyjuk kihűlni.
Amíg a lap hűl, elkészítjük a krémet. A vaníliás pudingot a
zacskón leírt módon megfőzzük 5 evőkanál cukorral. Ha kihűlt, akkor a
margarinnal kikeverjük, olyan jó cuppanós krémet kell kapni.
Ha a kakaós piskótalapunk kihűlt, akkor deszkára borítjuk,
lehúzzuk róla a papírt és kör formákat szaggatunk belőle. Mivel mini tortákról
van szó, így mini köröket kell szaggatni, amiből kis tortákat csinálunk. A 6
cm-es pogácsaszaggató teljesen megfelelő. Ha kiszaggattuk a karikákat, akkor
összerakjuk a tortákat. (A maradék piskótadarabokból csinálhatunk egy kis
somlói galuskát, vagy megehetjük magában tejjel.)
A 6 cm-es pogácsaszaggató aljára teszünk egy piskóta
korongot, majd erre teszünk a krémből, majd újra piskóta újra krém és a
tetejére is piskóta kerül. Így egy háromszintes tortácskát kapunk. Ha túlnyúlna
a tetejét, akkor próbáljuk meg elegyengetni. Minden szinten meg kell nyomkodni,
hogy szépen egyenletesen jusson mindenhová a krémből, szép sima legyen. A végén
a pogácsaszaggatót lehúzzuk, közben a másik kezünkkel lenyomjuk a
tortácskánkat, nehogy tönkretegyük. Az én 6 cm-es pogácsaszaggatómnak már nincs
meg a füle, így kiválóan alkalmas a feladatra, de lehet már kapni ilyen korong
formákat kimondottan ilyen formázási célokra. A mérete is körülbelüli, mert pár
cm-es eltérés nem befolyásol semmit.
Egy adagba egy tortácskát adunk. Tálaláskor a süteményes
tányérra tesszük, majd megszórjuk porcukorral (feldobhatjuk egy kis sablont
vágva papírból, amivel a porcukorszórás igazán szép lehet). De feldobhatjuk egy
kis csokiszósszal, vagy gyümölcsszósszal is.
Csokiszósz: felolvasztunk egy kis csokit (pl. csokimikulást,
csokinyuszit, egyéb maradék csokikat és ha felolvadt, akkor tejszínt öntünk
hozzá. Ezeket nem szoktam mérni, csak úgy szemre csinálom, mert nem nagyon
lehet elrontani). A mini tortácskák tetejére öntünk egy kanálnyit és hagyjuk
lefolyni a tortácskák oldalán.
Gyümölcsszósz: valamilyen élén színű gyümölcsöt, pl. epret,
málnát, erdei gyümölcs mixet -ami lehet fagyasztott is- egy kis karamellizált
cukorra rádobjuk és szétfőzzük. Ha szétfőtt a gyümölcs, akkor egy tésztaszűrőn
lepasszírozzuk. Még melegen dobunk bele egy kis darabka vajat és kevergetve
felolvasztjuk benne, a hűlő vaj kissé besűríti majd a szószunkat (mártásunkat).
Ugyan úgy, ahogy a csokiszósznál, leöntjük a kis tortácskákat, így tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése