Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. január 27., péntek

Rebi mini tortácskái

Hozzávalók: 
A tésztához
4 db tojás
4 evőkanál finomliszt (púpozott)
4 evőkanál cukor (csapott)
2 evőkanál natúr kakaópor
szükség esetén kevés tej
A krémhez
1 csomag vaníliás pudingpor
5 evőkanál cukor
15 dkg margarin


Elkészítése:
Először elkészítjük a piskótalapot. Vékony piskótalapra van szükség. 4 tojást írtam, de ez lehet 3 is vagy 5 is, a méretétől függően. A lényeg az, hogy vékony piskótalapra van szükség. A tojásokat ketté választjuk, majd a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A habot kiszedjük a keverőtálból, majd a sárgáját a cukorral habosra keverjük (szépen kifehéredik és a térfogata is megnő). Beleforgatjuk a lisztet és a kakaóport, ha nagyon száraz lenne, akkor egy kis tejet adunk hozzá. Majd beleforgatjuk óvatosan a fehérjét is. Az állaga a végén sűrű, nehezen folyós legyen. Egy nagy gáztepsibe sütőpapírt teszünk, majd beleöntjük az alapot és készre sütjük, de csak a tűpróbáig, mert nem kell kiszárítani! Én 160 °C-on szoktam sütni a piskótát légkeveréssel (gázsütőben közepes fokozat körül lehet). Ha elkészült, akkor hagyjuk kihűlni.
Amíg a lap hűl, elkészítjük a krémet. A vaníliás pudingot a zacskón leírt módon megfőzzük 5 evőkanál cukorral. Ha kihűlt, akkor a margarinnal kikeverjük, olyan jó cuppanós krémet kell kapni.
Ha a kakaós piskótalapunk kihűlt, akkor deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt és kör formákat szaggatunk belőle. Mivel mini tortákról van szó, így mini köröket kell szaggatni, amiből kis tortákat csinálunk. A 6 cm-es pogácsaszaggató teljesen megfelelő. Ha kiszaggattuk a karikákat, akkor összerakjuk a tortákat. (A maradék piskótadarabokból csinálhatunk egy kis somlói galuskát, vagy megehetjük magában tejjel.)
A 6 cm-es pogácsaszaggató aljára teszünk egy piskóta korongot, majd erre teszünk a krémből, majd újra piskóta újra krém és a tetejére is piskóta kerül. Így egy háromszintes tortácskát kapunk. Ha túlnyúlna a tetejét, akkor próbáljuk meg elegyengetni. Minden szinten meg kell nyomkodni, hogy szépen egyenletesen jusson mindenhová a krémből, szép sima legyen. A végén a pogácsaszaggatót lehúzzuk, közben a másik kezünkkel lenyomjuk a tortácskánkat, nehogy tönkretegyük. Az én 6 cm-es pogácsaszaggatómnak már nincs meg a füle, így kiválóan alkalmas a feladatra, de lehet már kapni ilyen korong formákat kimondottan ilyen formázási célokra. A mérete is körülbelüli, mert pár cm-es eltérés nem befolyásol semmit.
Egy adagba egy tortácskát adunk. Tálaláskor a süteményes tányérra tesszük, majd megszórjuk porcukorral (feldobhatjuk egy kis sablont vágva papírból, amivel a porcukorszórás igazán szép lehet). De feldobhatjuk egy kis csokiszósszal, vagy gyümölcsszósszal is.
Csokiszósz: felolvasztunk egy kis csokit (pl. csokimikulást, csokinyuszit, egyéb maradék csokikat és ha felolvadt, akkor tejszínt öntünk hozzá. Ezeket nem szoktam mérni, csak úgy szemre csinálom, mert nem nagyon lehet elrontani). A mini tortácskák tetejére öntünk egy kanálnyit és hagyjuk lefolyni a tortácskák oldalán. 
Gyümölcsszósz: valamilyen élén színű gyümölcsöt, pl. epret, málnát, erdei gyümölcs mixet -ami lehet fagyasztott is- egy kis karamellizált cukorra rádobjuk és szétfőzzük. Ha szétfőtt a gyümölcs, akkor egy tésztaszűrőn lepasszírozzuk. Még melegen dobunk bele egy kis darabka vajat és kevergetve felolvasztjuk benne, a hűlő vaj kissé besűríti majd a szószunkat (mártásunkat). Ugyan úgy, ahogy a csokiszósznál, leöntjük a kis tortácskákat, így tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...