Hozzávalók:
25 dkg gomba (barna vagy fehér csiperke)
-2 darabot félreteszünk a tálaláshoz-
1 kis fej vöröshagyma
1-2 evőkanál finomliszt
kis darab vaj
kevés olívaolaj
2 dl tej
1 dl tejszín
víz
só, bors, szurokfű, kakukkfű, bazsalikom, húsleveskocka
1-2 evőkanál finomliszt
kis darab vaj
kevés olívaolaj
2 dl tej
1 dl tejszín
víz
só, bors, szurokfű, kakukkfű, bazsalikom, húsleveskocka
Elkészítés:
A vöröshagymát finomra vágjuk és a vaj-olívaolaj keverékén párolni kezdjük. Amikor üvegesre párolódott, akkor rátesszük a felszeletelt gombát, amit én nem is szoktam megpucolni. Csak a földtől tisztítom meg, levágom a tönk végét és egy az egyben felszeletelem. Ha rajta van a hagymán, akkor zsírjára sütjük a gombát (először levet enged, majd elfövi azt). Ha zsírjára sült, akkor meghintjük liszttel, kissé átforgatjuk az egészet. Nem kell megijedni, ha gombóccá kezd összeállni. Ha lepirult egy kicsit a liszt is, akkor felöntjük a tejjel, kevés vizet adunk hozzá. Beízesítjük, teszünk bele egy húsleves kockát, borsozzuk, kakukkfüvet, szurokfüvet és bazsalikomot adunk hozzá (egy-egy csipetet), majd forraljuk 15 percet.
15 perc múlva botmixerrel vagy turmixgépben leturmixoljuk, szép simára.
Az alapot visszaöntjük a fazékba, hozzáöntjük a tejszínt, majd a sűrűségét beállítjuk vizet adagolva hozzá. Mivel krémlevesről van szó egy szép, sima állagú, nem túl híg, inkább mártássűrűségnél kisebb hígabb állagú levet kell kapni. Azért kell a végén a folyadékkal beállítani a sűrűségét, mert könnyebb és egyszerűbb hígítani, mint sűríteni.
A végén sóval utóízesítjük, ha szükséges.
Ezzel a leves elkészült.
A főzés elején 2 db gombát félretettünk a tálaláshoz. Ezt a két fej gombát vékonyan felszeleteljük (megpucolni ezt sem kell) és kevés olíva olajon szépen zsírjára sütjük.
Tálalás:
A levest leveses csészébe szedjük (vagy tányérba, de szerintem csészében jobban mutat) majd a zsírjára sült gombából teszünk bele pár darabot. Ez a levesbetét. Ha nagyon ráérünk, akkor pár csepp zsíros tejszínt csöppentünk a tetejére és a cseppeket összehúzzuk egy fogpiszkálóval, így nagyon mutatós lesz.
Tipp:
A krémlevesünk tetejére szórhatunk felkockázott és
halvány barnára pirított zsemlekockát is és megszórhatjuk vágott
petrezselyemzölddel is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése