Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. január 27., péntek

Pizza

Azt a szörnyűséges fagyasztott pizzát felejtsük el. Egy óra alatt süthetünk frisset, ami összehasonlíthatatlanul finomabb és nem is drágább.

A tészta hozzávalói:

50 dkg finomliszt
2 evőkanál étolaj
2 db tojás
egy kávéskanál só
csipet cukor
1 csomag szárított élesztő
kb. 2,5 dl meleg víz

A szárított élesztőt és a sót belekeverjük a lisztbe. Felverjük a tojásokat, amit a száraz alaphoz adunk. Beleöntjük az olajat és elkezdjük a dagasztást a géppel. Miközben a gép forgatja a tésztánk alapját adagolni kezdjük hozzá a vizet. A víz ne legyen nagyon meleg, de inkább meleg legyen, mint langyos. A csapból kifolyó meleg víz teljesen megfelelő. Addig adagoljuk a vizet és dagasztjuk a tésztát, ameddig egy szép sima, hólyagos, rugalmas, enyhén ragadós tésztát kapunk.
Egy tálat kilisztezünk, beletesszük a tésztát, meglisztezzük, majd folpack fóliával letakarjuk és meleg helyre tesszük kelni. 45 percet kelesztjük.

Én vettem valahol egy pizzasütő korongot. Nem tudom már, hogy hol, de kitűnő találmány! Egy 32 cm átmérőjű, fekete színű, enyhén hajlított ívű korong alakú fémlap, amelynek az alja tele van lyuggatva. Ezen szoktam a pizzát sütni, pár perc alatt elkészül és csodálatos lesz.

Tehát a megkelt tésztából kiveszünk egy darabot és szép kerekre nyújtjuk. Ehhez a 32 cm-es pizzasütő koronghoz 25 dkg tészta kell, hogy szép vékony, olasz stílusú pizzát süssünk. Nem vagyok olasz pizzasütő mester, így az egyszerűség kedvéért lisztezett deszkán kinyújtok egy adag tésztát, szép vékonyra mert úgy szeretem, majd a pizzasütő korongomra teszem és szépen kerekre igazítom rajta. Én tényleg vékony, 2-3 mm-es tésztát nyújtok, mert így szeretem és véleményem szerint így autentikus. Ha nincs ilyen korongunk, akkor a lisztezett deszkán nyújtófával, vagy csak a kezünkkel forgatva, formázva is elkészíthetjük a korong formát. Szerintem egy pizza legyen kerek, a szögletes pizzát nem tudnám olyan jóízűen enni...

Ha kész a korong, akkor megkenem pizzaszósszal, rárakom a feltétet és a sütő pizzasütő funkcióján (alsó sütés+légkeverés 250 °C-on) megsütöm. Gázon szerintem a maximum fokozat kell. Addig sütöm, ameddig a széle pirosodni kezd, akkor alánézek és ha a színe olyan mint a szélének, akkor készen van. Ne szárítsuk ki, mert cudar lesz! A sütési idő ennél a vékony tésztánál 5-7 perc, ha vastagabbra nyújtjuk, akkor néhány perccel több. Kiszedem a sütőből, a korong alakú pizzaszeletelővel felvágom még melegen és lehet is enni.

A feltéteknek csak az ízlés szabhat határt. Ami biztos, hogy sok sajt legyen rajta. Mozzarella szeletekre vágva, reszelt Trappista, parmezán (vagy hasonló kemény sajt), vagy amilyet szeretünk. Szoktam olyat is, hogy sajtcsíkokat vágok, a nyers pizza szélére rakom körben, majd felhajtom a szélét. Mire megsül, addigra a sajt elolvad, nagyon finom így.

 
Tipp 1:

A tészta készítésének kezdetén a száraz hozzávalókhoz adhatunk szárított kakukkfüvet, szurokfüvet és bazsalikomot. Az így elkészített és megsütött tészta íze különlegesebb lesz a fűszereknek köszönhetően, nagy adag pluszt ad az elkészített pizzánkhoz ez a kis ötlet.




Tipp 2:

Ha marad meg tészta mert már elég a pizza, vagy túl pici pizzára lenne már csak elég, akkor csináljunk grissinit a maradék tésztából. Vékony rudakat sodrunk a deszkán kb 0,5 cm átmérővel és 10-15 cm hosszúságban. Ezeket a tésztakígyókat a forró sütőben pár perc alatt megsütjük. Volt olyan, hogy grillen sütöttem meg, nagyon finom volt (és jól nézett ki, mert csíkos lett).

Pizza szósz

3 evőkanál olíva olaj
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 kis zellerszár apróra vágva
1 kis zöldpaprika apróra vágva
1 kg paradicsom (hámozva, csumázva, magozva) vagy paradicsom konzerv, amelyben a paradicsom egyben benne van
1 kávéskanál szurokfű, kakukkfű, bazsalikom
ízlés szerint só, bors
1 kávéskanál worcester só (ha kimarad az sem baj)
1,5 dl paradicsom püré

Az olajat megmelegítjük, majd megfuttatjuk rajta a hagymát, ha üveges beletesszük a fokhagymát, majd a többi hozzávalót és főzzük. Addig kell főzni a szószt, ameddig sűrűsödni kezd. Úgy fél órát szoktam főzni, majd rúdmixerrel leturmixolom (vagy turmixgépben lezúzom). Sok lesz belőle, de lefagyasztható!

Ezzel a szósszal kell megkenni a nyers pizzatésztát, amelyre aztán mehet a feltét: darált húsból készített ragu, sajt, sonka, szalonna, gomba, kukorica, ananász, akármi, ízlés szerint.



1 megjegyzés:

  1. Kipróbáltam, megsütöttem. Azóta nem járunk pizzázóba. A legfinonabb pizza recept, Olaszországban is megállná a helyét.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...