Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. február 23., csütörtök

Csirkemájjal töltött csirkemell párolt rizzsel

Nem vagyok egy belsőség evő, de a csirkemájat megeszem. Ha csirkemellbe töltöm, akkor még szeretem is. Egy kis kézügyesség kell ehhez a recepthez, de ha sikerül elkészíteni, akkor vendégvárónak is beillik.

Hozzávalók:

1 csirkemell filé (2 főre elég)
1 kisebb TV paprika (vagy bármilyen színű kaliforniai paprika)
1 kis fej vöröshagyma
10 dkg csirkemáj
só, bors, paprika, majoránna, őrölt kömény
panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa
étolaj
egyebek: néhány fogpiszkáló

A rizs köret az egyszerű és gyors sült csirkecombnál megtalálható.


Elkészítése:
Az étel elkészítésének legbonyolultabb része a csirkemell előkészítése. Ez azt jelenti, hogy miután leválasztottuk a filénkről a kis szüzet (ezt gyűjtögethetjük és készíthetünk belőle például tejfölös-húsos tésztát) és lehártyáztuk a mellet úgy tesszük a vágódeszkára, hogy a vastagabb-szélesebb oldalánál fel tudjuk szúrni. A mellünkbe egy szép zsebet kell vágnunk, amelyet egy hosszú, keskeny pengéjű, például filézőkéssel tudunk a legkönnyebben végrehajtani. A mellett egyik kezünkkel stabilan megfogjuk, majd a kést úgy toljuk bele a mellbe, hogy a pengét óvatosan mozgatva toljuk befelé. A mell végéig be kell vágnunk, majd a kést óvatosan mozgatva a mell másik feléig kell, hogy a penge elérjen. Ha jól csináltuk, akkor a csirkemellünk teljes hosszán egy zsebet kapunk, ezt kell megtölteni. Óvatosan kell vágni, hogy ne lyukasszuk ki sehol, mert akkor kifolyhat a töltelék.

A töltelék elkészítése már egyszerű. Az apróra vágott vöröshagymát kevés étolajban megfuttatjuk. Amikor üveges már a hagyma, akkor rádobjuk az apró kockákra vágott paprikát (ha többféle színű paprikát teszünk bele, akkor még szebb lesz az ételünk, viszont arra figyeljünk, hogy egy paprika is már óriási mennyiséget ad, így nem kell egy mellhez sok). Ha a paprikát is megfonnyasztottuk, akkor mehet rá a felkockázott máj. A májat nem kell agyon sütni, mert egyrészt ha kiszárítjuk nem lesz élvezhető, másrészt még sütni fogjuk az ételt, így biztos, hogy át fog sülni. Ízlés szerint fűszerezzük, de a majoránnát ne hagyjuk ki, mert ételünknek ez ad jellegzetes ízt.

Ha a májas töltelék elkészült, akkor bele kell tölteni a kialakított zsebekbe. Ezt legkönnyebben egy teáskanállal végezhetjük el. A zsebbe belekanalazzuk a tölteléket, óvatosan, hogy ne szakítsuk ki a zsebet. A zseb aljáig masszírozzuk le, hogy mindenhová egyenletesen jusson belőle. A fogpiszkálóra azért van szükségünk, hogy a zsebet lezárjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék a sütésnél. Ügyességünkön és fogpiszkálónkon múlik, hogy egy vagy több fogpiszkálóval tudjuk elvégezni ezt a mutatványt, a lezárást.

Ha készen vagyunk, akkor lassan odarakhatjuk az étolajat egy edényben (vagy fritőzben) melegedni, mert nemsokára a sütés következik.
A szokásos módon lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk a kívülről is megsózott töltött mellet és bő olajban megsütjük, mint egy rántott húst. Az olaj ne legyen túl forró, hogy egyenletesen átsüljön a mell. Nem szabad, hogy a hús nyers maradjon, mert ez a fajta hús nem fogyasztható nyersen!

Sütés közben ne szúrjuk meg, mert kifolyik a töltelék leve és fröcsögni fog az olaj. Ha szépen átsült és ropós a bundája, akkor kiszedjük az olajból és egy papírtörlőn lecsepegtetjük.

Ahogy kiszedtük az olajból rögtön szedjük ki a fogpiszkálót, mert tapasztalat, hogy ilyenkor könnyebb kiszedni. Ha áll a hús, akkor nehezebben jön ki. Ne tegyük fogpiszkálóval a tányérra, mert nem valami gusztusos.

Tálalhatjuk egyben, de sokkal szebb, ha felszeleteljük és a szeleteket egymás mellé tesszük. Köretként rizst adunk mellé (az elkészült rizst kis csészébe tömködjük és kiborítjuk).

Uborka, cékla, csalamádé illik mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...