Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. február 23., csütörtök

Körözött

Megint jön a hétvége. Lehet gondolkodni, hogy mi legyen reggelire, ebédre, vacsorára. Van egy olyan étel, amely annyira egyszerű, hogy nagyon könnyű elrontani és nagyon jó ötlet reggelire vagy vacsorára. Ettem már nagyon finomat és ettem már olyat, amire azt mondták, hogy az, de nem is tudom, hogy valójában mi volt. Ez is olyan, amit annyi módon lehet készíteni, hogy egy önálló szakácskönyvet kiadna. Ez pedig nem más, mint a körözött.

Szerintem az igazi körözöttet juhtúróból, egészen pontosan bryndzából kell készíteni. Az állaga homogén, a színe a finom paprikától élénk, az íze pedig csodálatos.

Hozzávalók:

20 dkg juhtúró (bryndza)
20 dkg vaj
1 kis fej vöröshagyma
pirospaprika, őrölt kömény

Elkészítése:

Az a lényeg, hogy egy nagyon könnyű, krémes dolgot kapjunk, így a vajat jó előre vegyük ki a hűtőből, hogy teljesen megpuhuljon, szobahőmérsékletű legyen. Ugyan így tegyünk a juhtúróval is.

A szobahőmérsékletű vajat a robotgép habverőjével keverni kezdjük (ha jó erőben vagyunk, akkor kézi habverővel). Addig keverjük, amíg habos lesz. Közben beletesszük a juhtúrót és szépen elkeverjük, hogy teljesen összekeveredjen a vaj és a túró.A vöröshagymát lereszeljük kis lyukú reszelőn. Ha lereszeltük, akkor levet fog engedni, így várjunk vele kicsit és a levét öntsük le, majd a reszelt hagymát tegyük a vajas túróhoz. Ezzel is elkeverjük. Ezt követően beletesszük az őrölt köményt (aki szereti egész köménymagot is tehet bele) és a szép élénk színű pirospaprikát, amely lelket ad majd az egésznek. Ekkor már érdemes a kis fokozaton összedolgozni az egészet, hogy a krémünkbe került levegő benne is maradjon. Addig kevergetjük, ameddig minden hozzávaló egyenletesen eloszlik és egy szép, sima állagú krémet kapunk. Ha jól csináltuk, akkor láthatóan a térfogata is megnő. Sózni általában nem kell, mert a juhtúró kellően sós, de ha szükséges lenne, akkor sót is adunk hozzá. Azért nem írok mennyiséget a fűszerekre, mert teljesen ízlésünkhöz igazíthatjuk. Arra kell csak vigyázni, hogy a túl sok paprika édessé teheti.

Az elkészült körözöttet vagy beletesszük egy kis tálba és fogyasztás előtt kivesszük a hűtőből, hogy megpuhuljon, kenhető legyen, vagy pedig egy csumájától megfosztott, kimagozott TV paprikába töltjük. Ha a krém a paprikában van a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen, majd a paprikát felszeletelve ízléses korongokat kapunk, amely így a kenyérre téve rögtön fogyasztható, nem kell arra várni, hogy megpuhuljon.

a kész körözött paprikába töltve

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...