Volt egy kis maradék lencsém, gondoltam, hogy nem csak főzeléket lehet belőle készíteni, hanem egy jó kis levest is. Megfőztem, íme a recept.
Hozzávalók:
20 dkg előző este beáztatott lencse
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
egy darab füstölt kolbász
egy darab füstölt szalonna
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
kevés zellerszár
2 közepes szem burgonya
1 marék tészta (összetört spagetti, cérnametélt, kiskocka, eperlevél, vagy hasonló)
babérlevél, húsleveskocka, só, bors, paprika, őrölt kömény
2 evőkanál finomliszt
2 evőkanál zsír (étolaj)
Elkészítés:
A füstölt szalonnát -ami lehet más fajtájú szalonna, például kolozsvári is, ami jó húsos- odatesszük egy fazékban a tűzre, hogy kisüljön a zsírja. Közben összevágjuk a vöröshagymát apróra és a kisült szalonna zsírjára tesszük és üvegesre pirítjuk. Ha üveges, akkor a megtisztított és felkarikázott sárgarépát és a petrezselyem gyökeret is rádobjuk (Én jártam már úgy, hogy a gyökér nagyon fás volt, nem akart megfőni, ezért sokszor azt csinálom, mint most is, hogy a gyökeret nagyobb darabokra vágom és egyben rakom bele az ételbe. Így az íze belefő, de egyben kidobható belőle, ha fás lenne és nem lehet megenni). A zöldségeket pároljuk-pirítjuk. Ennek az eljárásnak köszönhetően egyrészt a zöldség jobb ízű lesz, mert karamellizálódik a benne lévő cukor, másrészt egy alap színt is ad az ételnek, mivel a sárgarépa karotintartalma a zsírban kioldódik. Hozzádobjuk a felkarikázott füstölt kolbászt is, ezzel is átforgatjuk. Ebből is oldódik ki így íz és szín. A kolbásznál és a szalonnánál nem írtam mennyiséget, mert ízlés kérdése a dolog. Aki jobban szereti többet tesz bele, aki nem kevesebbet. Ha a szalonna nem elég zsíros, akkor zsírral, étolajjal (vagy akár olívaolajjal is) pótolhatjuk a zsiradékot. Ha alaposan átpároltuk a sárgarépát és a gyökeret a kolbásszal a hagymás szalonnás alapon, akkor meghintjük egy kis pirospaprikával a színe és az íze miatt, majd ráborítjuk az előző este már beáztatott lencsét, aminek az áztatólevét leöntöttük, majd hozzáadjuk a zellerszárat. Ez mehet bele egyben, könnyebb lesz majd kihalászni, de aki szereti természetesen ehető is (nekem mindig van a fagyasztóban zellerszár, mert amikor új a zeller nagyon nagy a zöldje, amit nem dobok ki, hanem nagyobb darabokban egy dobozban lefagyasztom, így ha kell csak előveszek egy pár darabot belőle). Felhúzzuk annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk és főzni kezdjük. Beledobjuk a babérlevelet és hozzáadjuk a fokhagymát szétnyomva vagy apróra vágva, borsozzuk és adunk egy kis őrölt köményt is hozzá, ez majd segíti az emésztést. Én itt még nem szoktam sózni, nehogy a lencse kemény maradjon. Mivel a lencse beáztatott állapotban kerül bele, a zöldségeket pedig már pirítottuk-pároltuk, viszonylag hamar megpuhul majd minden. Hiányzik még belőle a felkockázott krumpli és a tészta, így figyelni kell a levesünket, ha a benne lévő anyagok már háromnegyed részt megpuhultak, akkor mehet bele a krumpli, majd a vége előtt pár perccel (a különböző tészták főzési idejét figyelembe véve) a tészta is. Mikor látjuk, hogy a lencse nem fog cserben hagyni és puhul, akkor mehet bele a leveskocka és/vagy a só is. Jobban szeretem a leveskockát, mert teljesen elolvad és nem maradnak apró dirib-darabok az ételben. Én Maggi leveskockát használok, mert annak van a legjobb íze szerintem, de ez nyilván ízlés kérdése.
lencseleves |
Olyan fél óra alatt minden megpuhul. Ha minden benne van és ízesítettük is a levest, akkor a végén ideje berántani. A rántást a két kanál zsírral 8étolajjal) és a két kanál liszttel készítjük el. A serpenyőben felforrósított zsiradékba beleszórjuk a lisztet és szép zsemleszínűre pirítjuk. Ha nagyon száraz lenne még egy kis zsír (étolaj) mehet hozzá. Olyan szép, krémszerű dolgot kell kapnunk. Mivel a levesbe már tettünk paprikát (az elején még az alapba, mivel a paprika zsírban oldódik) én ilyenkor már nem teszek a rántásba is. Ha nem lenne elég színes az étel, akkor itt is tehetünk a rántásba még paprikát, csak vigyázni kell, nehogy megégjen. Vannak olyan alap dogmák, hogy meleg rántást hideg vízzel, hideg rántást meleg vízzel kell feloldani, mielőtt az ételbe tesszük. Saját tapasztalat, hogy a kész rántást, ami még meleg, egyáltalán nem öntöm fel vízzel, hanem azzal a fakanállal, amivel a rántást kevergettem, amivel előtte a levest is kavargattam szépen átkanalazom a levesbe és rögtön elkeverem benne határozott mozdulatokkal. Még egyszer sem lett csomós.
Ha minden jól megy, akkor a végére egy rendkívül tartalmas és sűrű levest kapunk, ami nekem úgy nézett ki, ahogy a képen látszik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése