Hozzávalók
4 db csirkecomb (vagy csak felső/alsó combrész, de akkor személyenként 2 darab)
sültcsirke fűszersó
2-3 kanál étolaj
A csirkecombokat alaposan megtisztítjuk. A fűszersót összekeverjük az étolajjal és a combokat alaposan összekenjük, alul és a bőrös részén is, még a bőre alá is kenhetünk belőle. Beletesszük egy tepsibe, pár korty vizet öntünk alá és 190 °C-on, alsó sütés+légkeveréssel 45 perc alatt megsütjük. Ha az idő letelt, akkor megnézzük és ha megpuhult, akkor az alufóliát levéve a grill alá tesszük (ha van) és a bőrét ropogósra sütjük. Ha nincs grill, akkor hamarabb levesszük az alufóliát és úgy sütjük, hogy a bőre jó ropogós legyen. Vigyázni kell, hogy ne szárítsuk ki nagyon a húst, mert élvezhetetlen lesz.
Köret
sült csirkecomb-most párolt zöldborsós rizzsel- |
Krumplipüré: személyenként egy közepes-nagyobbacska krumplit puhára főzünk sós vízben, majd ha megpuhult, akkor leszűrjük, majd vajat (margarint) és tejet adunk hozzá és összetörjük a krumplinyomóval, szép simára.
Párolt rizs: egy fazekat felforrósítunk, öntünk bele pár korty étolajat, majd ha felhevült, akkor beleteszünk egy bögre rizst és átforgatjuk a forró olajon. Közben a rizs mennyiségének kétszeresét kitevő vizet felforralunk. Ha a rizsszemek fehéredni kezdenek, akkor felöntjük a forró vízzel és a tüzet rögtön levesszük a legalacsonyabb fokozatra. Szépen lassan pároljuk fedő alatt. Mikor felöntöttük vízzel, először csak a rizs másfélszeres mennyiségével, akkor önthetünk bele egy fél bögre zöldborsót is. Óvatosan kell kevergetni, mert a szemek összetörnek. Ha már majdnem puha a rizs, akkor lezárjuk a tüzet és fedő alatt pihentetjük. Ha nagyon kiszáradt és a szemek még nagyon kemények, akkor a maradék vizet is hozzáöntjük. Én bele szoktam dobni egy leveskockát, ezzel szoktam ízesíteni, de simán sózni is jó. Ha van, akkor szoktam beleszórni aprított petrezselyem zöldjét is.
Imádom, és ahogy nézem, összefut a nyál számban. Ínycsiklandozó, guszta, profi munka :)
VálaszTörlés