Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. április 23., hétfő

Tavaszi zöldborsó főzelék

Fél órás főzelék. Gyorsan és könnyen elkészíthető.

Hozzávalók:

tavaszi zöldborsó (személyenként másfél férfimaroknyi mennyiségben)
egy csokor petrezselyem zöldje
só, cukor, fekete bors, paprika
étolaj vagy olíva olaj
finomliszt (vagy étkezési keményítő)
víz, tej vagy tejszín

Elkészítése:

Első lépésként a borsót feltesszük főni annyi vízben, ami rendesen ellepi. Fajtájától függően a főzési idő változó, de 10-20 perc alatt általában megfő. Figyeljük, mert viszonylag hamar megpuhul. Főzés közben sózzuk, csipet borsot adunk hozzá és ízlés szerint cukrozzuk. Ízlésünknek megfelelően ízesítsük. Van aki édesebben szereti, van aki sósan. Ha a borsó megfőtt, akkor öntsünk hozzá egy kevés tejet vagy tejszínt, majd rántsuk be. A rántás úgy készül, hogy kevés olajon finomlisztet pirítunk zsemle színűre. Ez a művelet elvégezhető a borsó főzése során, így időt takaríthatunk meg, ha nem hagyjuk a végére. Én szoktam bele tenni egy csipet piros paprikát, csak a színe miatt, de ez elhagyható. Mivel a paprika zsírban (olajban) oldódik, így a zsemleszínű rántásunkat lehúzzuk a tűzről és ebben keverjük el a paprikát. Aztán hagyjuk hűlni. Leveseknél általában belezúdítom a rántást a lébe, de főzelékeknél óvatosabban szoktam, mert jártam már pórul... Tehát mire megfő a borsó a rántás is kihűlt, így a főzelék forró levéből szedünk hozzá és csomómentesre keverjük, majd a főzelékhez adjuk. A rántás mennyiségét nem nagyon lehet egzakt módon megmondani. Ez empirikus úton alakul ki az évek során, hogy mekkora mennyiségű zsiradékot és lisztet használ az ember. Egy biztos azonban. Inkább rántsuk be kétszer az ételt, ha híg lett, mint túl vastag legyen a rántás és hígítanunk kelljen, mert annak sosem lesz vége. Mehet bele az apróra vágott petrezselyem zöldje, majd pár perc forralás, hogy a liszt ízét kiforraljuk, egy kóstolás és készen van.
Ha valaki nagyon "reform" módon akarja készíteni a főzeléket, akkor hagyományos rántás helyett használja az étkezési keményítőt. A keményítőt kevés vízzel csomómentesen elkeverjük, majd a fövő lét besűrítjük. Vigyázni kell, mert ezzel a módszerrel azonnal látjuk a sűrűségét, ahogy a keményítő belekerül, nem kell már forralni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...